G20: Ce masuri va propune Obama pentru iesirea din criza mondiala?

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 12:20
2570 citiri
G20: Ce masuri va propune Obama pentru iesirea din criza mondiala?
Foto: llnwd.net

Statele Unite ale Americii vor incerca sa-si convinga partenerii economici, in cadrul summit-ului G20 care va avea loc in acest weekend la Toronto, sa actioneze cu precautie in ceea ce priveste planurile de intarire a politicii fiscale, in conditiile in care redresarea economica la nivel global ramane incerta.

Presedintele Barack Obama, ingrijorat ca fragila economie mondiala ar putea sa cada, din nou, in recesiune, asa cum s-a intamplat in 1930, in timpul administratiei Hoover, vrea sa-i indemne pe omologii sai sa tina, in continuare, la un anumit nivel, cheltuielile stimulative, ca o modalitate de sustinere a cresterii economice.

Liderii europeni sunt mai precauti insa cu privire la aceste cheltuieli, speriati de exemplul Greciei, unde increderea investitorilor a fost spulberata de imensa datorie a statului elen, care a avut nevoie de ajutor financiar international, scrie Wall Street Journal.

In China, oficialii se tem ca stimularea ar putea crea bule nesustenabile. In prezent exista o oarecare flexibilitate a monedei, menita sa reziste inflatiei prin importuri mai putin costisitoare.

Acest subiect va fi un subiect sensibil pe agenda G20, deschizand calea pentru tensiuni legate de politica fiscala. Totodata, cererea interna slaba si excedentele comerciale mari din Germania si Japonia vor fi alte teme importante la intalnirea de la Toronto.

Canada, a carei importanta in G20 este amplificata in acest an, pentru ca gazduieste reuniunea la nivel inalt, face presiuni pentru reducerea deficitelor, cerand colegilor sai sa reduca la jumatate deficitul pana in 2013. Ministrul de Finante candian, Jim Flaherty, spune ca el va cere, in cursul reuniunii din Toronto, masuri concrete si obiective clare de reducere a deficitului.

Masuri de austeritate ar putea fi luate si in Japonia, tara care a acumulat datorii uriase in ultimele doua decenii. Prim-ministrul Naoto Kan, care a preluat functia pe 8 iunie, vrea sa dubleze impozitul pe produse de larg consum de la nivelul actual de 5% in termen de cativa ani. "Politica fiscala, care se bazeaza excesiv pe emiterea de obligatiuni, nu mai este durabila", a spus el in discursul inaugural, citand exemplul Greciei.

Potrivit unui inalt oficial din administratia Obama, atat tarile industrializate, cat si cele in curs de dezvoltare actioneaza aproximativ in acelasi mod - reducand cheltuielile publice si incercand sa convinga pietele si electoratele ca vor diminua deficitele in urmatorii trei-cinci ani.

La intalnirea din acest weekend se va dezbate o tema extrem de importanta: "Care este cea mai mare amenintare la adresa cresterii economice, diminuarea cererii sau o escaladare a datoriei?". "Subiectul principal la G20 va fi cat de repede ar trebui sa fie retrase masurile de stimulare fiscala", a declarat Kenneth Rogoff, economist la Harvard si fost economist-sef al Fondului Monetar International.

Economistii administratiei Obama sustin ca, daca rata cheltuielilor guvernamentale scade prea repede, cererea s-ar putea contracta, ceea ce ar submina cresterea economica si ar putea duce la caderea intr-o noua recesiune, asa cum s-a intamplat in guvernarea Hoover, cand inasprirea fiscala prematura din 1930 a dus la prelungirea crizei economice.

In Europa, temerile legate de datoriile suverane sunt adanci. In Marea Britanie, mentinerea cheltuielilor guvernamentale la un nivel inalt, pentru a sprijini redresarea economica, a fost o problema-cheie in alegerile din mai. Noul guvern conservator urmeaza sa anunte un program multianual de reduceri a cheltuielilor si de crestere a taxelor.

Care este pozitia SUA?

SUA nu sunt insa in favoarea unor cresteri a cheltuielilor, ci mai degraba vor ca tarile sa nu actioneze prea precipitat. "In cazul in care increderea in puterea noastra de recuperare se diminueaza, ar trebui sa fim pregatiti pentru a raspunde cat de repede este necesar pentru a evita o incetinire a activitatii economice", le scria Obama, in urma cu o saptamana, liderilor ce vor participa la G20.

Pentru summit-ul G20, SUA doreau ca discutiile sa se concentreze asupra stimulilor cresterii economice, in timp ce Germania, Franta si alte tari europene au vrut sa se concentreze mai mult asupra regulamentului financiar. SUA au castigat insa aceasta lupta.

Liderii G20 au fost de acord totusi sa inaspreasca normele privind capitalul bancilor si cele privind lichiditatea pana la sfarsitul anului 2010, cand liderii se vor intalni din nou in Coreea de Sud. Guvernele europene fac miscari insa fiscale la viteze diferite. Economiile puternice ca Germania si Franta au facut taieri bugetare lente, in timp ce Irlanda, Portugalia si Spania vor face reduceri dureroase.

La randul sau, China este intr-o oarecare masura indreptatita sa stea oarecum departe de dezbaterile pe teme fiscale, deoarece planul sau urias de stimulare, din 2009, a fost finantat aproape in intregime prin intermediul sectorului bancar controlat de stat si nu pe seama datoriei publice.

Brazilia cauta, la randul sau, o modalitate de a imblanzi ceea ce poate fi o economie supraincalzita. Alegerile nationale, programate pentru luna octombrie, ar putea creste cheltuielile guvernamentale, lucru intamplat in perioadele pre-electorale.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#criza economica, #iesire criza, #summit G20, #Obama summit , #recesiune
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Aristocratia Terrei nu mai este credibila pentru nici unul dintre pamanteni. Incercarile succesive de acaparare a tuturor resurselor planetei pretinzand ca "interventiile se fac in numele democratiei" i-a discreditat pe toti.