Tara a iesit din recesiune. Romanii nu (Opinii)

Duminica, 29 Mai 2011, ora 09:10
6279 citiri
Tara a iesit din recesiune. Romanii nu (Opinii)

Aununtul oficial ca Romania a parasit hruba recesiunii este doar un prilej de tragere circumspecta a nadejdii pentru cetateanul simplu.

Institutul National de Statistica a fost mai mereu felcerul trimis de stapanire sa oblojeasca ranile saraciei cu plasturi roz imbibati in cifre incurajatoare. Iesirea din tunelul fara lampadare sapat de insuficienta monetara aduce cu sinele unui montagne russe. Pe care circula un sirag de vagoane ponosite incarcate cu pasageri loviti de anemie. Ii mai trebuie o portiune considerabila pentru a invinge inertia neputintei.

Romanii, coplesiti inca de retezarile fara anestezie ale veniturilor, cu tot ce deriva din asta, au toate motivele sa priveasca rezervat macar catre viitorul de a doua zi. Despre cel pe termen extins, nici nu poate fi vorba. Noianul de facturi neplatite, amenintarile cu portarei la usa, somajul intins ca o pecingine alcatuiesc schita stlizata a unei panze cu natura moarta si siluete (inca) vii.

Mai toti economistii, in frunte cu bancherii, sustin la unison ca e bine asa, trendul este ascendent, dar ca e musai sa nu ne culcam pe ureche, strivind laurii succeselor timid inregistrate s.a.m.d. Pe acestia din urma, provenind de la Banca Nationala, i-a admonestat Traian Basescu pentru neimplicarea efectiva din postura de ministeriabili ai Palatului Victoria.

Seful statului nu pare dispus a pricepe ca niciunul dintre gulerele scortoase nu si-ar fi expus carotida intr-o confruntare directa cu inflatia galopanta, preturile prohibitive, deficitul bugetar, economia sleampata si PIB-ul malnutrit.

Oamenii de la BNR, alaturi de sefii altor institutii reprezentative ce livreaza banet cu camata legalizata, spun ca nu este cazul unor masuri economice relaxate. Amputarile aplicate lefurilor bugetare continua sa aiba efect pozitiv, in optica lor. Chiar daca Justitia s-a pronuntat altfel. Vezi capitolul "profesori", bunaoara. Pana la urma, tot cainele iese din iarna, dar numai blana lui stie.

Infatie mare, somaj mascat

Candva cat de cat echilibrata, balantei salarii-inflatie i-au sarit talerele. Veniturile reale scad simtitor, ca o consecinta firesca. Aparent salutara solutie a romanului nevoit sa ingurgiteze vegetale intreaga vara, din motivul supraofertei de clorofila domestica, va fi anihilata de preturile obraznice ale altor alimente teleportate in Romania.

In aprilie, spirala inflationista anuala atinsese cota de 8,34%, echivalenta acelui maxim de la mijlocul anului 2008, cand inca nu se abatuse celebra amputare salariala.

Potrivit Institutului National de Statistica, primul trimestru al anului in curs consemna o rata a somajului de aproape sase procente (5,92%), numarul romanilor cu cartea de munca la purtator totalizand 540.000. Acestia sunt doar cei inregistrati prin scriptele agentiilor de munca. Restul, Dumnezeu cu mila! Pe inca cel putin jumatate din ei nu-i stie decat divinitatea.

Prilejul de emfaza guvernamentala privitoare la cele 102.000 de noi locuri de munca este un bluff. De fapt acei oameni lucrau underground, iar noua legislatie i-a scos la iveala. Mai precis, teama de amenzi si/sau inchiderea pravaliilor. Mediul privat estimeaza, in cel mai fericit scenariu, un statu quo la rubrica angajari.

Un alt semn ca populatia nu are motive de entuziasm dupa anuntarea firavei cresteri a PIB-ului cu 0,6%, comparativ cu ultimul trimestru al lui 2010, este posibilitatea cresterii facturilor la incalzire si apa calda, cu pana la 60%, in cursul acestui an, odata cu suspendarea subventiei la energia termica. Pentru ca asa si-a asumat Executivul un angajament fata de FMI, Banca Mondiala si CE.

Tot prin cuvant dat de cabinetul Boc, se preconizeaza o liberalizare a preturilor la gazele consumate de agentii industriali. Ea se va rasfrange fara doar si poate asupra puterii de cumparare prin majorarea costurilor la produse.

In fine, ultima supapa prin care romanul ar fi reusit sa iasa mai curand si mai putin sifonat din restriste- bancile- ramane un deziderat. Dobanda cheie a Bancii Centrale, care le dicteaza din umbra pe cele practicate pe piata, este de 6,25%. Prin ricoseu, "subordonatele" n-au nicio intentie sa ajusteze descrescator segmentul DAE, actualmente cuprins intre 13 si 25%.

Asadar, Romaniei, oficial ii merge bine, locatarilor ei.. inca nu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#iesire recesiune Romania, #scumpiri gaze alimente, #somaj mascat, #nivel trai romani , #recesiune