Europa se pregateste pentru un deceniu de recesiune

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 20:01
2691 citiri
Europa se pregateste pentru un deceniu de recesiune

In masura in care presedintele Sarkozy doreste sa ofere garantii pentru mediul privat care investeste in titlurile de stat europene, Europa va plati aceste garantii printr-o recesiune prelungita.

Presedintele francez a exprimat clar faptul ca mediul privat nu va mai incasa pierderi - cum a fost cazul cu Grecia - ca urmare a imprumutarii statelor. Adica datoriile suverane nu vor mai trece prin restructurari. Si, in conditiile in care pierderile vor exista iar acestea nu vor fi marcate de catre investitori, contribuabilii vor fi cei care le vor acoperi, se arata intr-un editorial de pe Business Insider.

Pachetul de austeritate impus Italiei pentru a face titlurile de stat ale acesteia credibile pe pietele financiare, echivaleaza cu impunerea unei lungi perioade de recesiune. Masurile adoptate au urmatoarele linii de forta: obtinerea a peste 10 miliarde de euro prin impozitarea proprietatilor, noi impozite pe bunurile de lux, cresterea TVA-ului, eliminarea evaziunii fiscale, cresterea varstei de pensionare.

Totusi, se arata in editorial, nu exista niciun element in acest pachet prin care cresterea economica sa fie incurajata. Cresterea impozitelor in recesiune este o masura care va afecta, la randu-i, cresterea economica. Pachetul de austeritate este, in fapt, un pachet care determina recesiune pe termen lung, chiar daca, pe termen scurt, Italia isi va obtine finantare din piete. Ceea ce ar fi avut nevoie Italia erau masuri de reducere a cheltuielilor guvernamentale si de scadere a taxelor pentru a se incuraja cresterea economica.

Somajul din Spania este de 22,6 procente - la maximul ultimilor 15 ani. In Grecia, somajul a atins un record de 18,4 procente. Noi masuri de austeritate vor adanci si mai tare aceasta criza sociala.

Acestea toate sunt costuri pe care fiecare european le va plati - prin somaj si scaderea puterii de cumparare - daca investitiile bancilor si marilor asiguratori in titlurile de stat vor fi garantate de catre guverne. Garantarea se poate face doar prin masuri de austeritate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#criza economica, #recesiune Europa, #masuri austeritate Europa, #garantare titluri stat , #recesiune