Exista undeva, pe planeta, modelul economic ideal?

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 07:20
3373 citiri
Exista undeva, pe planeta, modelul economic ideal?

Traim moda modelelor si a scenariilor. Economistii cauta modelul ideal, politicienii scenariul perfect. Si unii, si altii, sunt contrazisi de o realitate nemiloasa, pe care refuza s-o recunoasca: nimic nu este ideal, nmic nu este perfect.

Oamenii se simt inselati

Criza economica prelungita a discreditat mai intai modelul de economie americana, apoi versiunea europeana. Scenariile asiatice sunt, din cand in cand, inaltate in slavi si, tot din cand in cand, aruncate in derizoriu. Dupa prabusirea comunismului, o buna parte a omenirii astepta sa vada arborele capitalist incarcat de fructe coapte.

Iata insa ca merele de pe arborele sperantelor sunt putrede pe dinauntru. Oamenii simpli se simt inselati de soarta, smecherii profita repede de conjuctura, iar expertii se intreaba debusolati unde se ascunde eroarea.

Criza imobiliara si prabusirea bancii Lehman Brothers au sugerat deodata ca raul vine de peste ocean. Ca sa puna gaz peste foc, teoreticienii s-au referit si la razboiul din Irak, unde s-au dus pe apa sambetei incomparabil mai multi bani decat cei de la amarata de banca Lehman.

Singura diferenta e ca falimentul bancii a aparut neprevazut, producand convulsii, iar costurile razboiului erau dinainte calculate si, deci, fara socuri.

Europa, vazuta din China

Pe acest fond, fostul ministru de Finante al Germaniei, Peer Steinbruck, a acuzat America de nepricepere in manuirea delicatelor instrumente financiare, iar Marea Britanie de "americanizarea" propriului sistem financiar.

Dar criza nu s-a aratat a fi suta la suta americana. Dimpotriva ea a contaminat, ca sa zic asa, partea cea mai delicata a Europei, fara s-o ierte nici pe cealalta.

A sosit randul americanilor sa judece aspru politica eonomica a Europei, risipitoare de resurse si sustinatoarea unui sistem de protectie sociala costisitor, ba uneori chiar imoral.

Colac peste pupaza, Jin Liquin, presedinte al "China Investment Corporation" s-a opus finantarii unor datorii europene, sustinand ca aici finanteaza "o societate decadenta, bazata pe asistenta", care practica sisteme arhaice, bazate pe dependenta si lene.

Orice sistem poate aluneca pe o coaja de banana

Citand asemenea aprecieri, profesorul Harold James, de la Universitatea din Princetown, se intreaba intr-un articol publicat in Project Syndicate: oare China nu s-a intins, si ea, mai mult dect ii este plapuma, lovindu-se de un boom imobiliar, cel putin la fel de daunator ca cel din Europa sau America? Oare China n-a facut investitii in nereusitele trenuri de mare viteza? Oare guvernul chinez si-a ales bine prioritatile?

Presedintele Putin si presedinta argentiniana Christina Kirchner sunt convinsi ca ecocomiile lor centralizate si autoritare sunt mai presus de capitalismul cosmopolit al Occidentului dezvoltat. Totusi, si unul si celalalt se confrunta cu deziluzia populatiei sarace, care inca mai ravneste pe ascuns beneficiile capitalismului cosmopolit.

Pe scurt, toate economiile au parti bune si parti slabe. Fiecareia ii vine randul sa urce in glorie, sau sa alunece pe o coaja de banana, victima propriilor slabiciuni. Sistemul economic mondial pare, pana la urma, un mecanism cacofonic, o orchestra, unde fiecare instrumentist cauta undeva un dirijor capabil sa-i repare cu bagheta instrumentul defect.

Economistii si politicenii se incurca intre ei

Cei tentati sa caute sistemul economic ideal nu vor sa accepte in ruptul capului ca acesta nu exista. Chiar daca apare din cand in cand, se autodistruge rapid.

La cumpana dintre secolele XVIII si XIX, pionerii textilelor si ai metalurgiei erau in culmea gloriei. La sfarsitul secolului XIX si inceputul celui de al XX-lea, i-au distrus noile tehnologii, sustinute de concurenta, de factorii politici si interesele militare.

Reusita oricarui sistem ar putea fi asigurata, daca guvernele eficace ar putea incuraja mentinerea perena a succeselor economice, obtinute la un moment dat.

Din nefericire, nici un guvern de nicaieri nu a reusit aceasta simpla performanta. Ar fi greu sa reuseasca, atata timp cat lupta acerba dintre rivalii politici si lupta disperata dintre concurentii economici se ajuta una pe alta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#recesiune Europa, #criza economica mondiala, #China SUA Europa recesiune , #recesiune