Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: Berlinul impune disciplina fiscala Europei

Luni, 17 Mai 2010, ora 09:51
1920 citiri
Presa internationala: Berlinul impune disciplina fiscala Europei

Guvernul german face presiune asupra celorlalte guverne din zona euro pentru ca si acestea sa adopte propria versiune a legii bugetului balansat adoptata de Germania, ca parte din setul de masuri menite sa reformeze si sa stabilizeze moneda unica europeana.

Anul trecut Germania a adoptat o lege care interzice guvernului federal un deficit mai mare de 0.35 procente din PIB, pana in 2016. Landurile germane nu vor avea dreptul la niciun deficit, incepand u 2020, infomrmeaza Financial Times.

Wolfgang Schauble, ministrul de finante german, lucreaza la un set de masuri financiare pentru zona euro pe care il va prezenta vineri la prima intalnire a grupului de lucru menit sa pregateasca o cooperare economica mai stransa intre statele zonei euro.

Ministrii de Finante se intalnesc luni pentru a discuta cu FMI planul de salvare acordat statelor din zona euro, in valoare de 750 miliarde euro, plan care nu a reusit sa opreasca deprecierea monedei unice europene. Vor analiza de asemenea masurile de austeritate anuntate de Spania si Portugalia.

Un oficial guvernamental german a declarat pentru Financial Times ca una dintre propunerile lui Schauble va fi ca si celelalte state ale zonei euro sa adopte legea germana de limitare stricta a deficitului bugetar annual permis.

"Ceva de felul acesta ar fi o idee buna pentru statele europene - desi ar putea avea diferite forme pentru fiecare membru al zonei euro", a declarat oficialul.

Severitatea crizei euro ar putea da un impuls puternic reformelor propuse de oficialii germani, masuri care ar fi parut de negandit in urma cu sase luni.

Propunerea a castigat sustinerea guvernului austriac. "Luand in calcul nivelul ridicat de indatorare al zonei euro, sunt de acord cu propunerea germana", a declarat Josef Proll, ministrul de finante austriac.

Multe guverne vor respinge insa propunerea Germaniei intrucat aceasta nu distinge intre deficitele efective si acelea atribuibile unei cresteri slabe, desi exista flexibilitatepentru recesiuni severe si dezastre naturale.

Nicolas Sarkozy, presedintele francez, este in favoarea unei forme balansate de legi a bugetului, cu forta constitutionala.

Sarkozy ar putea chiar sa sustina aceasta propunere marti, cand palatul Elysee gazduieste summitul ministerelor, a autoritatilor locale si reprezentantilor angajatilor pentru a discuta modalitatile prin care se poate reduce deficitul ugetar al Frantei, care este preconizat sa atinga 8 procente din PIB anul acesta.

Michel Camdessus, fost director executiv al FMI, va publica o recenzie in urmatoarele zile in care va analiza modalitatile prin care o astfel de masura ar putea fi aplicata in Franta.

Berlinul se arata nerabdator sa impuna o disciplina fiscala zonei euro, dupa ce s-a aratat sceptic in privinta adoptarii pachetului de salvare in valoare de 750 miliarde euro.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#reforme fiscale UE, #pachet salvare Grecia, #prabusire euro, #efecte recesiune globala , #recesiune