Presa internationala - SUA nu scapa din recesiune fara un consum accelerat

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 07:22
1337 citiri
Presa internationala - SUA nu scapa din recesiune fara un consum accelerat

Creditarea in Statele Unite a scazut cu 21,6 miliarde dolari in iulie, fapt care indica un nivel al cheltuielilor mult prea scazut pentru a putea scoate economia americana din recesiune.

Creditul de consum in iulie a scazut cu 10,4 procente anualizate, atingand cifra de 2,47 mii de miliarde, nu mult peste asteptarile analistilor ce se situau in jurul valorii de 4 miliarde de dolari, informeaza Reuters.

"Este un semnal important pentru faptul ca consumatorii nu vor contribui foarte mult la intarirea economiei in acest an si, probabil, o buna parte din anul viitor. Consumatorii vor avea o contributie marginala", a declarat Bernard Baumohl, economist sef la The Economic Outlook Group in Princeton, New Jersey.

Cu o rata a somajului de 9,7 procente, cea mai ridicata din ultimii 26 de ani, si cu un nivel al veniturilor in scadere, gospodariile si-au redus drastic cheltuielile. Consumul reprezinta, in Statele Unite, aproximativ doua treimi din economie.

Desi rapoartele cheie sugereaza ca economia se afla in primele stadii ale unei reveniri din receiunea care a inceput in decembrie 2007, marirea somajului a ridicat multe temeri privind o posibila incetinire a acestui proces.

Creditul de consum a inregistrat un declin de sase luni consecutiv, fiind primul astfel de declin dupa perioada iunie 1991 - decembrie 1991, conform datelor Rezervei Federale.

"Recuperarea economica nu poate fi nicicum sustinuta in masura in care nu se constata o intarire a cheltuielilor la nivelul consumatorului. Aceasta este marea provocare, in prezent, sa-i vedem pe americani cheltuind din nou pentru a sustine revenirea economica", a mai declarat Baumhol.

Revenirea, despre care multi economisti considera ca este in facere, va fi condusa de refacerea stocurilor de bunuri dupa ce acestea au fost reduse la niveluri istorice, ca si cheltuielile guvernamentale si dobanzile bancare.

Creditele non-revolving, care includ imprumuturi pe termen scurt pentru produse mari, de tipul automobile, barci, credite pentru studii sau pentru sarbatori, au scazut cu 15,4 miliarde dolari sau, anualizat, cu 1,6 trilioane dolari (11,7 procente).

Creditele revolving, acordate prin cartile de credit, au scazut cu 5,1 miliarde sau, anualizat, cu 905,6 miliarde, ceea ce reprezinta o scadere de 11,7%.

"Creditul inca este pe o panta descendenta, iar acest lucru va avea un impact major asupra consumului. Astfel, creditarea ramane o parte importanta din refacerea economica dat fiind faptul ca, fara o excelenta functionare a pietelor de credit, revenirea economica poate stagna", a declarat Charmaine Buskas, strateg economic la Securities in Toronto.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#creditare, #statele unite, #credit consum, #recuperare economica , #recesiune