Republica Moldova, ocolita de investitori in ciuda reformelor

Vineri, 14 Mai 2010, ora 12:15
2207 citiri
Republica Moldova, ocolita de investitori in ciuda reformelor
Foto: Daylife

In ciuda unor investitii in domeniul media, cum ar fi televiziunile Publika TV si Jurnal TV, strainii inca nu sunt atrasi de Republica Moldova.

Birocratia, monopolurile si coruptia la scara larga ii impiedica pe investitorii straini sa faca plasamente peste Prut, la acestea adaugandu-se teama ca Partidul Comunist ar putea sa recastige puterea in acest an.

Cele doua televiziuni rivale au transformat presa moldoveana, pana acum strict controlata de stat, in mare parte si datorita faptul ca tara este condusa, din luna septembrie, de o coalitie de patru partide pro-occidentale, numita Alianta pentru Integrare Europeana.

De exemplu, cand premierul Vlad Filat (foto) a aparut la Publika TV, luna trecuta, un telespectator l-a intrebat cat costa costumul pe care il purta si cine a platit pentru el, un lucru de neinchipuit in trecut.

Angajandu-se sa faca reforme, noul guvern al Republicii Moldova a castigat increderea - si banii - institutiilor internationale. Astfel, in luna martie, Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si mai multe tari au promis acordarea unor imprumuturi nerambursabile de 2 miliarde de euro.

Intre timp, autoritatile fac pasi mari in liberalizarea aranjamentelor privind vizele, aducand tara mult mai aproape de scopul sau de a intra, intr-o zi, in Uniunea Europeana.

"Republica Moldova a primit un mesaj foarte clar din Bruxelles: sunteti pe calea cea buna si vrem sa va sprijinim", a spus Melanie Marlett, country manager al Bancii Mondiale pentru Republica Moldova, citata de Financial Times.

Situatia nu este roz pe plan local

In timp ce Guvernul moldovean este laudat, la nivel international, pentru reformele structurale si eforturile de a stabiliza finantele publice, cu ajutorul unui acord cu FMI, in valoare de 574 de milioane de dolari, pe plan local, lucrurile se vad altfel.

Din cauza crizelor politice, stabilitatea programelor de reforma este amenintata. Totusi, la un an dupa ce protestele au dus la caderea guvernului comunist, cea mai saraca tara din Europa este in mijlocul unor schimbari profunde, insa dureroase.

Comunistii au blocat, in repetate randuri, incercarile de a alege un nou presedinte, dar alegerile parlamentare vor avea loc, mai mult ca sigur, inainte de sfarsitul anului.

Alegerile s-ar putea dovedi incomode pentru guvernul pro-occidental, avand in vedere ca majoritatea moldovenilor nu au vazut, inca, beneficiile reformelor economice.

"Lucrurile s-au imbunatatit putin de la ultima schimbare guvernamentala, exista mai mult respect pentru drepturile omului si libertatea presei. Insa situatia economica nu s-a schimbat prea mult, iar, pentru tineri, este o perioada extrem de dificila", a declarat, pentru publicatia financiara, un avocat care a luat parte la protestele de anul trecut, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Aproape un sfert din cei patru milioane de cetateni ai tarii lucreaza in strainatate. Astfel, ca procent din produsul intern brut, Republica Moldova se situeaza printre primele pozitii intre tarile cu cele mai mari venituri provenite din banii trimisi acasa de cei angajati peste hotare.

Anul trecut, aceste venituri au scazut si ele, cu peste 30 de procente. In total, economia Republicii Moldova, dependenta de agricultura, s-a contractat cu 6,5 procente, in termeni reali, ducand la dublarea ratei somajului si cresterea nivelului de saracie.

"Stiu ca asteptarile oamenilor sunt foarte ridicate si inteleg de ce multi sunt nemultumiti de viteza de inaintare a reformelor", a declarat Vlad Filat pentru Financial Times.

Printre prioritatile premierului moldovean, fost om de afaceri, se numara promovarea integrarii europene, imbunatatirea legislatiei, cresterea economica, descentralizarea si conflictul din Transnistria.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#criza economica Republica Moldova, #Vlad Filat reforme, #investitii straine Republica Moldova , #recesiune
Comentarii
Poza Billy-the-Kid
Billy-the-Kid
rank 1
Moldova DDR-ul Romaniei cea datoare-vanduta la FMI. Cine investeste acolo? Ca a luat Israelul deja totzi rinichii