Romania, in recesiune: Ce spune presa externa

Vineri, 15 August 2014, ora 14:22
6766 citiri
Romania, in recesiune: Ce spune presa externa

Intrarea Romaniei in recesiune tehnica, potrivit unui anunt facut joi de Institutul National de Statistica, a generat reactii si in afara tarii, atat in randul celor mai cunoscute institutii de presa, cat si in randul institutiilor bancare.

"O regandire a politicilor publice este necesara, din moment ce ei (Romania - n.red.) par sa puna cel mai mare obstacol in fata cresterii investitiilor, prin pierderea investitiilor publice, reducerea cofinantarii (si prin urmare a absorbtiei) fondurilor europene si impovararea fiscala a investitorilor privati.

Daca lucrurile nu se schimba, Romania se confrunta cu spectrul unei recesiuni tehnice, ceva ce era exclus in urma cu doar trei luni" afirma joi Dan Bucsa, de la UniCredit din Londra, citat de Portofolio.hu.

Acesta sustine ca factorul geopolitic ramane cea mai mare amenintare pentru cresterea economica din Europa Centrala, adaugand ca interdictia importurilor alimentare impusa de Rusia tarilor din Uniunea Europena va cantari mai mult in cazul exporturilor din Polonia si Ungaria decat pentru Cehia si Romania.

Un alt specialist, Nora Szentivanyi, de la J.P. Morgan, din Londra, a spus ca expunerea Romaniei la efectele masurilor impuse de Rusia privind importurile si exporturile va fi cea mai mica din regiunea Europei Centrale.

In schimb, William Jackson, de la Capital Economics, Londra, precizeaza, potrivit sursei citate, ca, pe langa Romania, o singura tara a mai inregistrat o asemenea performanta economica slaba pe primul semestru - Cehia.

Intrarea Romaniei in recesiune este semnalata si de prestigioasa agentie de presa AFP, care titreaza "Romania in recesiune, economia se contracta cu 1% in trimestrul 2".

Agentia de presa mai subliniaza ca scaderea din al doilea trimestrul inregistrat de economia Romaniei este cea mai pronuntata din randul tarilor Uniunii Europene. Stirea de pe AFP este preluata si de Business.iafrica.com.

Romania a intrat din nou in recesiune

Joi, Institutul National de Statistica a anuntat ca Romania a inregistrat doua trimestre consecutive de scadere economica, ceea ce inseamna ca a intrat in recesiune tehnica. In trimestrul al doilea, tara noastra a avut cea mai mare scadere a produsului intern brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1%, comparativ cu primul trimestru, arata Eurostat.

Mai mult, Romania a revizuit datele pentru perioada ianuarie-martie 2014, de la +0,2% la -0,2%. In consecinta, sunt doua trimestre consecutive de scadere, ceea ce inseamna recesiune tehnica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#presa externa Romania recesiune, #Romania intrat recesiune, #Romania recesiune tehnica , #recesiune