Tara care nu a intrat in recesiune in ultimii 24 de ani - Basmul ajunge la final?

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 12:33
9771 citiri
Tara care nu a intrat in recesiune in ultimii 24 de ani - Basmul ajunge la final?
Foto: Google Maps

Australia este singura economie dezvoltata care nu a intrat in recesiune in ultimii 24 de ani, potrivit datelor Fondului Monetar International (FMI).

Prosperitatea tarii-continent este determinata de trei factori: resursele bogate, exportul catre China si un pic de noroc, arata CNN Money.

Insa exista unele temeri conform carora bula ce a protejat Australia de recesiune sta sa se sparga in curand.

"Extragerea bogatiilor subsolului si vanzarea lor catre China a reprezentat un mare avantaj pentru Australia. Insa orice lucru bun are si un sfarsit, in conditiile in care preturile sunt in scadere", a mentionat economistul sef al firmei de analiza si consultanta DB Advisors.

Exista si alte semnale de alarma. Salariile au crescut in cel mai scazut ritm din ultimii 17 ani, iar somajul a atins cel mai inalt nivel al ultimului deceniu.

Criza din Rusia a trecut. Incepe chinul unei recesiuni de durata

Australia a reusit sa evite doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut - definitia recesiunii tehnice - datorita resurselor naturale.

Din 1991 pana in 2011, preturile la minerale precum fierul au inregistrat o crestere vertiginoasa. Mai mult, cererea pentru astfel de produse a fost din ce in ce mai mare din partea Chinei, asa ca Australia a avut cui sa isi vanda resursele.

Dar orice lucru bun poate da gres, daca nu e manuit cum trebuie, sustine economistul Alexis Gray de la Vanguard Australia. Insa nu e cazul tarii sale, avand in vadere ca reformele structurale implementate in ultimii ani au contribuit la formarea unei economii solide, in opinia sa.

Se aduna nori negri?

In prezent, in China merg 30% din exporturile Australiei. Parteneriatul strans cu aceasta tara a adus avantaje de ambele parti, astfel ca in 2008 tara din apropierea Polului Sud a reusit sa evite "la mustata" o criza economica. Insa, din 2009 incoace, cresterea economica a Chinei a pus frana. In consecinta, si Australia are de suferit, fiind mai sensibila ca oricand la orice soc venit din aceasta parte lumii.

In conditiile in care preturile la materiile prime sunt pe o panta descendenta, iar economia Chinei franeaza, australienii se pregatesc pentru prima recesiune din 1991. Desi nu e un pericol iminent, acest scenariu trebuie luat in calcul.

Reamintim ca Romania nu a fost la fel de norocoasa, avand in vedere ca a avut parte de o recesiune crunta in ultimul deceniu. Tara noastra a avut parte de o contractie, -6,6% in 2009 si -1,6% in 2010.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Australia crestere economica, #Australia recesiune, #singura tara fara recesiune , #recesiune