Zona euro in recesiune. Va continua si in 2013?

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 18:32
2456 citiri
Zona euro in recesiune. Va continua si in 2013?
Foto: Daylife

Dupa o scadere de 0,2 la suta in trimestrul doi, economia din zona euro a inregistrat o contractie de 0,1 procente, in trimestrul trei, a anuntat institutul european de statistica, Eurostat.

Astfel, s-a confirmat reintrarea in recesiune a uniunii monetare, pentru a doua oara in ultimii trei ani, se arata in raportul Eurostat.

Totusi, exista diferente destul de mari intre cele 17 state membre ale zonei euro. Germania si Franta, de exemplu, au inregistrat o crestere de 0,2 procente, in trimestrul trei, comparativ cu trimestrul doi din acest an. De asemenea, economia Belgiei a ramas stabila.

In schimba, Portugalia a inregistrat o scadere de 0,8 procente, Spania de 0,3%, iar Italia de 0,2%, toate ramanand in recesiune. Nici Olanda nu a scapat de problemele economice, avand o scadere de 1,1 la suta.

Consumul gospodariilor a avut o scadere de 0,4 procente, iar formarea bruta de capital fix s-a diminuat cu 0,7%. In schimb, exporturile s-au majorat cu 0,9 procente, dupa ce si in trimestrul al doilea urcasera cu 1,6 la suta fata de primele trei luni ale anului, iar importurile au castigat 0,2%.

In raport cu perioada similara din 2011, PIB-ul zonei euro s-a contractat cu 0,6 procente.

Germania, salvatoarea zonei euro

Potrivit analistilor, recesiunea din zona euro putea sa fie mult mai adanca, daca economia nu ar fi fost sprijinita de exporturile de masini si echipamente din Germania, in timp ce companiile si-au eliminat stocurile si au redus investitiile, demonstrand, astfel, rolul important al comertului in timpul redresarii economice.

"Comertul si eliminarea nesigurantei in privinta viitorului zonei euro sunt cele doua lucruri care vor scoate uniunea monetara din recesiune", a declarat Christoph Weil, economist la Commerzbank, citat de Reuters. "Ne asteptam ca economia mondiala sa isi revina, ceea ce va ajuta si exporturile din zona euro", a adaugat el. Weil a estimat o crestere economica de 0,5% pentru Germania, anul viitor.

Insa datele Eurostat arata o slabiciune a economiei chiar si in Germania, cea mai mare economie europeana, in ciuda usoarei cresteri. Prin urmare, economistii se intreaba daca nu urmeaza o perioada si mai proasta pentru zona euro.

Comisia Europeana estimeaza o crestere modesta, de 0,1 la suta, in 2013, in timp ce Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si multe banci de investitii considera ca recesiunea va continua si anul viitor. Acest lucru ar insemna o crestere semnificativa a ratei somajului, aflata deja la cote foarte mari, dar si incetinirea economiei globale.

Sperante de redresare

Pe de alta parte, Olli Rehn, comisarul european pentru economie si afaceri monetare, a declarat, joi, ca zona euro a trecut de la managementul crizei la o politica axata pe schimbari structurale si imbunatatirea competitivitatii.

"Ultimul punct inalt al crizei a fost in iunie, in perioada alegerilor din Grecia. Acum, tendinta s-a inversat", a spus Rehn pentru Financial Times Deutschland, citata de Reuters.

Potrivit spuselor sale, masurile de austeritate implementate de guvernele din zona euro au ajutat la reducerea deficitelor bugetare, iar, in timpul verii, guvernele si Banca Centrala Europeana au stabilizat situatia.

Rehn estimeaza ca deficitul bugetar al zonei euro va fi de 3 la suta din produsul intern brut, in acest an, si de 2,5 la suta, anul viitor. "O mare parte din ceea ce facem acum, inclusiv ajutoarele pentru Grecia si Spania, au inceput in vara", a spus acesta.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#recesiune zona euro, #scadere economica zona euro, #estimari economie zona euro , #recesiune