Basescu, dupa intalnirea cu Ponta: Reducerea CAS, o masura electorala pripita, va aduce noi taxe pentru populatie

Luni, 14 Iulie 2014, ora 18:51
7961 citiri
Basescu, dupa intalnirea cu Ponta: Reducerea CAS, o masura electorala pripita, va aduce noi taxe pentru populatie

Presedintele Traian Basescu a sustinut, luni, o conferinta de presa, la Palatul Cotroceni, in care a precizat ca premierul si ministrul de Finante nu i-au adus argumente in favoarea sustenabilitatii reducerii CAS de la 1 octombrie si a anuntat ca, in premiera, va face publice discutiile purtate cu acestia.

Declaratia presedintelui a venit la scurt timp dupa ce seful statului a avut o intalnire cu Victor Ponta si Ioana Petrescu pe tema reducerii CAS cu 5%, la finalul careia Ponta a sustinut ca s-ar fi "certat", iar seful statului a avut o atitudine "badaraneasca".

Ponta, dupa cearta cu Basescu pe CAS: A avut un ton badaranesc fata de ministrul Finantelor

Presedintele a declarat ca se va consulta in perioada urmatoare cu reprezentanti ai mediului de afaceri si specialisti, dupa care va decide daca promulga legea privind reducerea CAS sau o retrimite la Parlament.

Seful statului a atras atentia ca toate calculele arata ca masura nu este sustenabila pentru 2015, cand vor trebui acoperite 11 miliarde de euro de catre guvern, si a criticat-o pe Ioana Petrescu pentru faptul ca nu i-a prezentat concret de unde va lua banii pentru a acoperi deficitul creat prin reducerea CAS de la 1 octombrie.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Nu am avut mare succes, dar din cauza incompetentei guvernului, care nu a reusit sa imi prezinte niste cifre si de unde ar veni ele pentru deficitul crescut la fondul de pensii cu circa 5 miliarde. Nu am avut argumente cifrice care sa ma faca sa fiu mai linistit.

- S-a venit doar cu afirmatii: reducerea CAS va scoate la suprafata munca la negru, stimuleaza infiintarea de noi locuri de munca. Nu stiu cum se poate spune ca reducerea CAS creeaza locuri de munca, cat timp ai bani europeni si nu ii tragi pentru a crea locuri de munca.

-O echipa foarte nepregatita. Singura abordare pe care o are si premierul si ministrul Finantelor este politica.

- Am fost intrebat daca, fiind om de dreapta, nu agreez masura. Sigur ca o agreez, orice roman ar vrea sa se reduca CAS. Fiind 'om de Romania', nu sunt nici de stanga, nici de dreapta.

- Eu am mai trait experienta unui prim-ministru care a facut cadouri electorale in 2009-2010.

- Legea e promovata de guvern si am mai avut o experienta cu Parlamentul care a votat cresterea cu 50% a salariilor profesorilor, tot in unanimitate, ca si acum.

- Nu au fost in stare sa imi dea expicatiile de care aveam nevoie. Ma asteptam ca doamna ministru sa vina cu o foaie A4 si sa spuna: 1 miliard de euro de aici, 1 miliard de acolo si acoperim deficitul.

- Una peste alta, ramanem la cele 5 miliarde pe care le-am constatat la deficitul de pensii.

- Nu sunt placute argumentele cu cifre, dar tema e extrem de complicata.

- Sunt ingrijorat de crearea acestui deficit suplimentar pentru ca prin Tratatul fiscal si angajamentele transmise la Bruxelles pentru 2015, deficitul structural trebuie sa fie de 1 %, deci reducerea deficitului bugetului de stat trebuie sa fie cu 0.8%, adica 6 mld. Fata de cele deja angajate - 6 mld cu care trebuie sa reducem deficitul bugetar si implicit deficitul structural - am mai adauga 5 mld la pensii, 11 mld in total.

- Trebuie sa stiti ca discutam despre 11 miliarde in total si insistentele mele de a afla ceva de la domnul premier si doamna ministru au fost un esec.

- Ma asteptam ca doamna ministru sa vina cu un desfasurator, o foaie A4 sa imi dea argumente. Nu au fost.

- Este o masura electorala pripita, care va aduce taxe suplimentare la populatie.

- Nu discut despre 2014, ci pentru 2015.

- Ideeea legii este sa se acorde facilitati companiilor, lucru pe care il sustin, dar banii vor fi recuperati de la populatie - taxe directe, indirecte. Tentativa cu codul Fiscal s-a vazut, si-au dat seama ca e o problema electorala, l-au retras, probabil vor reveni cu el dupa prezidentiale.

- In mod cert nu va putea fi mentinut acordul cu FMI, CE si BM fara a se prezenta surse atat pentru cele 6 miliarde, cat si pentru acoperirea deficitului la pensii.

Intrebari:

- (ce faceti cu legea?) Ramane de vazut, imi propun sa am o discutie si cu mediul de afaceri, data promulgarii e 24 iulie, am timp sa largesc sfera consultarilor.

- Eu atentionez ca riscam un derapaj consistent.

- Ce discutie sa mai am cu premierul, mai ales ca spune ca discutiile au fost nepoliticoase, dure? E interesant cum stie sa minta.

- (cu FMI ati discutat?) Nu, asteptam solutii de la premier. Ii contactez dupa ce ma dumiresc ce e de facut.

- (ce riscuri sunt ca in 2015 sa ajungem la situatia din 2009?) Destul de consistente. Cresterea economica a incetinit si in Franta si Germania, Spania nu e foarte consolidata, riscurile sunt sa ne creasca iar dobanzile, pentru ca Romania trebuie sa se imprumute continuu. Se vor taia bani de la investitii.

Basescu, acuzat ca a fost "badaran": Ponta minte! Voi face publice inregistrarile

- (discutii aprinse?) O sa fie prima data cand fac publice discutiile, ca sa vedem cine minte RTV, premierul... Sunt convins ca Ghita a avut multe contracte cu EADS, nu are o ingrijorare? Televiziunea dvs minte si ca atare voi face publice discutiile.

- (nu puteti decat intarzia promulgarea legii, ce se va intampla?) Eu imi termin mandatul pe 21 decembrie si din acest punct de vedere ar trebui sa nu ma intereseze. Am vazut declaratia premierului Victor Viorel Ponta in EVZ ca efectele reducerii CAS nu sunt problema lui, ci a guvernului care vine. Daca as gandi la fel, as spune nu e problema mea, eu nu o sa mai fiu presedinte in 2015. Am vazut in 2008 cum si-a batut joc un guvern de banul public, si costul l-a platit tot populatia. Nu as vrea sa se repete, dar nici nu am mijloace, pentru ca ma impiedica Constitutia.

- Nu stiu daca voi ataca la CCR, e o majoritate care a votat in unanimitate si ei vor fi in parlament si la anul. Si cand vor veni taxele suplimentare pe cetateni, ii veti intreba. Deocamdata toata lumea ma intreba pe mine de ce nu promulg legea.

- Va dau un exemplu: pentru a se compensa 4 miliarde eficit in buget fata de nevoia de finantare, s-a introdus acciza de 7 centi si o taxare suplimentara la gaze, care e tot in factura cetatenilor. Cum vom compensa 11 miliarde? E intrebarea pe care eu o pun.

- Va asigur ca se vor plati pensiile, dar se vor reduce investitiile dramatic, ceea ce inseamna cresterea somajului. Deocamdata incerc sa conving la prudenta. Daca nu era masura electorala, puteau sa voteze legea dupa prezidentiale. E electorala, dar va avea costuri.

- In 2008 s-a redus CAS si in 2009 s-a reintrodus. Importanta este sustenabilitatea masurii.

- (parlamentul e in aceeasi masura responsabil) Parlamentul a fost inselat de Guvern, de doamna ministru. Am rugat-o sa trimita o foaie, azi, maine - de unde vor veni veniturile. Sper sa o faca. Parlamentului i s-a spus ca se va imbunatati colectarea, nu are cum sa verifice argumentele, nu are decat sa creada.

- (ati luat in calcul si cresterea economica?) Categoric da, e introdusa si in calculele Guvernului, in expunerea de motive.

- (ati spus ca ati luat in calcul demisia, care erau institutiile cu care v-ati consultat?) Nu va pot spune, dar cu toate care au responsabilitati, (...) Mai multe institutii.

Traian Basescu: Voiculescu e vai de steaua lui, pusese ochii pe terenurile mele

- (declaratiile lui Capatana?) Are nevoie Voiculescu de asta? Inteleg ca e vai de steaua lui cu pamanturile. Va aduceti aminte ca televiziunea dvs s-a suparat ca familia mea a cumparat terenuri? Acum m-am lamurit, pusese ochii si pe terenurile astea, de langa terenurile mele.

Reducerea CAS, sustenabila sau nu?

Legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator de la 1 octombrie a fost adoptata in sesiune extraordinara, fiind votata in unanimitate de parlamentari, in conditiile in care ea figura in programul de guvernare cu care fosta USL a castigat alegerile.

Saptamana trecuta, presedintele a convocat guvernul pentru consultari la Palatul Cotroceni, explicand ca nu poate promulga aceasta lege pentru ca reducerea CAS priveaza bugetul asigurarilor sociale cu 5 miliarde de lei si nu este convins ca guvernul va avea de unde sa acopere acest minus.

Basescu cheama Guvernul la consultari, pe tema scaderii CAS: Ar putea creste taxele pe proprietate

In conditiile in care nu s-a ajuns la nicio intelegere, presedintele are doua posibilitati - sa retrimita legea la Parlament si sa o atace la Curtea Constitutionala.

Ambele masuri nu ar face decat sa intarzie intrarea in vigoare a legii, pentru ca Parlamentul, aflat acum in vacanta, o poate retrimite inapoi la Cotroceni fara sa faca vreo modificare.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Basescu declaratie Cotroceni CAS, #Basescu reducere CAS, #Basescu declaratii reducere CAS , #reducere CAS