Ziare.com

Efecte ale cresterii salariului minim si reducerii CAS - Solutia logica pe care o evita guvernele

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 10:47

   

Efecte ale cresterii salariului minim si reducerii CAS - Solutia logica pe care o evita guvernele
Cresterea salariului minim pe economie la 975 lei incepand de la 1 ianuarie 2015 (anuntata luni de ministrul Muncii) va inseamna o crestere cu 50% in euro a sumei incasate de un angajat aflat in aceasta situatie, comparativ cu anul 2009.

Practic, asta va inseamna 724 lei pe luna sau 163 de euro la cursul de schimb prognozat (4,45 lei/euro), fata de 461 lei pe luna sau 109 euro in urma cu sase ani, cand PIB-ul era in termeni reali cam acelasi.

Concomitent, diminuarea cu cinci puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale la angajator va echivala aproape cu aceleasi dari catre stat achitate de angajator in 2015 ca si in 2013. Asta deoarece 20,8% la un salariu brut de 750 lei e cam tot una cu 15,8% la un salariu brut 975 lei (156 lei fata de 154 lei).

Numai ca statul va mai castiga alte sume din taxarea suplimentara a angajatului la asigurari sociale, sanatate, somaj si impozit pe venit si din aplicarea la o suma mai mare a celelorlalte contributii achitate de angajator in afara de CAS-ul redus cu 5%.

In speta, este vorba despre plata catre stat a circa 50 de lei in plus de fiecare lucrator, cam 35 de lei din impozitarea suplimentara a angajatului si 15 lei din impozitarea suplimentara a firmei.

Solutia logica si favorabila contribuabililor, evitata de guverne

Explicatia consta in pastrarea nemodificata a deducerii personale de 250 lei inca din anul 2005, atunci cand a fost introdusa. Indexarea deducerii cu inflatia si extinderea ei la membrii familiei ar fi dus la un cuantum de aproape 500 de lei in prezent, care ar fi permis aplicarea unui impozit pe venit egal cu zero in cazul salariatilor cu nevasta casnica sau cu un copil in intretinere.

Totodata, impozitarea ar fi fost mai mica la angajator, deoarece s-ar fi putut acorda acelasi salariu net cu un salariu brut mai redus.

Citeste mai departe despre efectele cresterii salariului minim si reducerii CAS la angajator, dar si solutia logica pe care o evita guvernele pe CursDeGuvernare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2520 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

bravo bravo bravo

da doamne sa creasca poate o fi mai bine de data asta

 

Pomana electorala care va fi absorbita dupa alegeri prin cresterea p

preturilor - Daca cresterea salariilor nu este consecinta cresterii productivitatii muncii, efectul este cresterea inflatiei - Reducerea CAS va micsora pensiile viitorilor pensionari care azi sunt saalariati

 

Ai si n-ai dreptate!

productivitatea muncii in Ro nu este atit de catastrofala incit un roman sa fie platit de N ori mai putin ca un vestic. Sa luam Dacia....unde productivitatea muncii cred ca este chiar mai mare ca in Franta si totusi un miuncitor la Dacia este platit mult mai prost ca in Franta! Deci ai si nu ai dreptate!

In Franta nu sunt doi bugetari la un salariat, fis

fiscalitatea directa si indirecta nu este asa de ridicata si cheltuielile publice nu se risipesc prin sifonare "industriala"

Analfabetii in ale economicii nu isi dau seama ca

un salariu minim crescut artificial produce efecte nefaste in firmele private care se vor vedea nevoite sa concedieze personal si sa reduca norma pe hirtie in timp ce angajatul va lucra mai mult ca pina acum. Piata libera se autoregleaza si e singura care produce plus valoare. In rest, statul prin angajatii sai nu face decit sa isi mute banii dintr-un buzunar in altul fara sa creasca economia in vreun fel.
Motivul pentru care creste salariul minim fara corelare cu productivitatea este punctul de AMENDA raportat la salariul minim pentru ca angajatului nu ii va fi mai bine, orice crestere salariala artificiala ducindu-se in inflatie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor