Reuters, despre reducerea CAS si evaziunea din Romania

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 10:07
4042 citiri
Reuters, despre reducerea CAS si evaziunea din Romania

Parlamentul roman a aprobat o reducere a CAS cu 5%, marti, impotriva sfatului presedintelui tarii si FMI, cu doua luni inainte de alegerile prezidentiale.

Decizia, luata in a doua cea mai saraca tara membra UE, a fost initiata de guvernul de stanga al premierului Victor Ponta, cu scopul de a impulsiona cresterea economica, scrie Reuters.

FMI a avertizat ca reducerea va lasa o gaura in venituri si a amanat evaluarea din iunie pe marginea intelegerii in valoare de 4 miliarde de euro. Sunt asteptate alegerile, pe care Ponta are cele mai mari sanse sa le castige, scrie Reuters.

Negocierile cu FMI, in impas: Scaderea CAS cu 5% a fost respinsa - surse

Presedintele Traian Basescu se opune momentului ales pentru reducerea CAS si sustine ca este o masura nesustenabila, ce poate atrage impunerea de noi taxe dupa alegeri. Basescu a trimis deja legea pentru re-examinare in Parlament, insa poate apela la aceasta masura numai o singura data.

Camera inferioara a parlamentului i-a respins cererea si a aprobat legea, fiind si camera decizionala. Camera a decis sa amnistieze zi pensionarii, mamele si bugetarii care au de rambursat sume gresit alocate de stat, noteaza publicatia citata.

La inceputul acestei luni, Ponta a anuntat ca Guvernul va reduce o taxa pe cladirile speciale, la cateva luni dupa ce a intrat in vigoare, cu efecte dramatice pentru profiturile companiilor.

Reducerea CAS cu 5%, adoptata in Parlament

Reducerea de 5% in CAS, pana la 15,8%, (un nivel mai mic decat in Polonia si Ungaria), va crea, de la 1 octombrie, o gaura bugetara de 850 de milioane de lei in ultimul trimestru al anului.

Ponta a dat asigurari ca deficitul bugetar nu va creste peste tinta de 2,2% din PIB. In 2015, reducerea CAS va costa aproape 1% din PIB, arata publicatia citata.

Cele mai recente date arata ca economia a crescut cu mult mai putin decat cei 1,2% prevazuti in al doilea trimestru, iar Romania a intrat in recesiune tehnica.

Romania colecteaza din taxe echivalentul a 33% din PIB, mult sub media UE. Evaziunea fiscala a reprezentat 16,2% din PIB, anul trecut.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#reducere CAS FMI Guvern, #FMI reducere CAS , #reducere CAS