Cat de multi suntem pe Terra si ce ne mai asteapta in viitor?

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 21:56
4204 citiri
Cat de multi suntem pe Terra si ce ne mai asteapta in viitor?

In prima parte a anului, unele publicatii si posturi TV au lansat stirea senzationala ca, pe planeta noastra, s-a nascut al "sapte miliardelea" cetatean.

Pe de o parte, sursa informatiei n-a prea fost explicata, pe de alta parte nu este usor sa-ti imaginezi un mecanism care centralizeaza operativ asemenea date, iar pe de a treia parte, nici nu poti pune baza pe stabilitatea cifrelor, care difera de la un moment la altul, dupa cum se nasc si mor in fiecare secunda cetatenii planetei.

Evidentele demografice nu confirma zvonurile

Cu toate acestea, un portal publicat de o organizatie demografica existenta in cadrul ONU, publica pe Population Mondiale cea mai recenta cifra privind populatia existenta pe glob intr-o anumita zi si la o anumita ora exacta, asa cum a putut fi prelucrata prin mijloace informatice.

Aflam astfel ca, in conformitate cu cele publicate pe site, in ziua de 25 iunie 2011, la ora 10:25 si 10 secunde erau declarate ca fiind in viata pe intreg globul un numar de 6.955.363.093 persoane.

Deci, ca sa ajungem la cele 7 miliarde, mai trebuie sa se adauge 44.636.907 persoane la cele existente. Este vorba de un numar mai mult decat dublu fata de populatia Romaniei. Dat fiind ritmul ridicat de crestere la nivel global, se pare ca nu mai avem mult de asteptat.

Cum evoluam pe globul "cel de tina"

Cu acest prilej, portalul ofera si alte date demografice, care sunt sigur ca vor satisface curiozitatea multora:

* Populatia globului nostru creste in fiecare zi cu un numar de 200.000 locuitori (obtinut prin rotunjire, in baza cifrei de 194.158 inregistrat intr-o zi).

* In ziua de referinta, au avut loc 353.015 nasteri.

* In aceeasi zi, au avut loc 158.857 decese

* 28% din populatia globului are varsta sub 15 ani, iar 7% peste 65 ani.

* Speranta medie de viata la nivel planetar este de 64,3 ani.

* Populatia cea mai numeroasa se afla in China, dar studiile demografice demonstreaza ca, la nivelul anului 2030, ea va fi depasita de India.

* 700 milioane din locuitorii planetei (aproximativ 10%) locuiesc pe pantele vulcanilor.

* Alte 380 milioane locuitori (peste 5%) au locuinta situata pe zonele de litoral, la altitudini situate sub 10 metri. In cazul cand cresterea nivelului apelor, studiata de cercetatori, se va confirma, acestia vor trebui sa se mute la cote mai ridicate.

* La un recensamant efectuat in ziua de 9 iunie 2010, au fost identificati 5 miliarde de abonati la telefoane mobile, ceea ce ar putea reprezenta 72,7% din locuitori.

* Cu privire la aceasta din urma cifra, este normal sa avem unele rezerve, intrucat multi dintre abonati detin cate doua sau mai multe telefoane, iar pe de alta parte multe telefoane apartin institutiilor sau societatilor comerciale.

* Revenind la cifra privind cel de-al "sapte miliardelea" cetatean de pe planeta, un calcul estimativ ne arata ca, pe baza cresterii de 200.000 persoane pe zi si a diferentei de 44 636.907 persoane, vom avea ocazia sa aniversam evenimentul peste circa 31 saptamani, adica - probabil - la inceputul anului urmator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#populatie Terra, #sapte miliarde locuitori Pamant, #statistici demografie mondiala , #statistici