Ziare.com

Discriminare economica in Germania: veniturile femeilor sunt pe jumatate cat ale barbatilor

Duminica, 31 August 2014, ora 08:01

   

Discriminare economica in Germania: veniturile femeilor sunt pe jumatate cat ale barbatilor
Un studiu intocmit de Institutul German pentru Cercetari Economice din Berlin (DIW) arata ca adevaratele venituri ale femeilor nu sunt reflectate corect in nivelurile salariilor, asa cum le prezinta datele statistice si, daca luam in considerare veniturile totale, se constata ca femeile castiga cu 49% mai putin decat barbatii.

Cu prilejul celor studiate, Institutul DIW a constatat un detaliu care le scapa statisticienilor: decalajul este mai mic in cazul femeilor casatorite. Explicatia consta in fapul ca, in conformitate cu legislatia germana, in anumite conditii, sarcina medie fiscala pentru femeile casatorite este mai mica decat cea pentru barbatii casatoriti.

Studiul are in vedere atat veniturile rezultatele din activitatea de munca - salariale sau de alta atura - cat si cele de capital sau imobiliare.

Autorul a constatat acest decalaj, studiind declaratiile de impozit pe venit aferente anului 2007, cel mai recent pe care l-a avut la dispozitie. Conform Oficiului German pentru Statistica, aici veniturile femeilor sunt inregistrate a fi cu numai 22% mai mici decat ale barbatilor.

Conform DIW, veniturile femeilor sunt in medie numai pe jumatate cat ale barbatilor, dar mai mult decat atat, pe masura ce barbatul si femeia avanseaza in profesie, decalajul creste.

Autorul studiului, Stefan Bach, mai constata deasemeni ca locurile de munca slab platite sunt mai frecvent acceptate de femei, decat de barbati, ceea ce presupune ca, la activitatile prospere, angajatorii sunt predispusi la o anumita discriminare.

O alta cauza care determina venituri scazute la femei este si faptul ca acestea se angajeaza frecvent in activitati de tipul part-time, fie pentru a face fata concomitent si obligatiilor familiale, fie pentru motivul ca nu gasesc altfel de angajament.

Dar activitatile part-time au dezavantajul puternic de a se reflecta negativ in nivelul pensiilor, al ajutorului de somaj si altor sustineri de asistenta sociala.

Deasemeni, angajatul care a lucrat intr-o perioada prin sistemul part-time, daca doreste sa se angajeze cu norma intreaga, are dezavantajul ca angajatorul il apreciaza din start dupa "ultimul venit".

El va tine seama fireste de faptul ca activitatea anterioara era cu norma partiala, dar va fi tentat sa nu-i ofere initial decat un salariu minim, spre deosebire de un angajat care vine din start cu un nivel mai ridicat, pe care il va aprecia ca atare.

Singurul domeniu unde studiul DIW a aratat ca femeile depasesc venitul barbatilor este cel din sectorul de capital si de imobiliare. Acesta se situeaza la nivel de 66% din venitul barbatilor.

Faptul nu este lipsit de semnificatie. El dovedeste capacitatea femeilor de a actiona in domeniul afacerilor, de a manui capitalul si de a avea initiative in domenii delicate si pretentioase.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1671 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Sarcina fiscala..." (!)

Desigur ca se transfera si in fiscalitate(impozite si taxe platite), dar, ca sa fie mai simplu: in Germania, in anumite conditii care sunt indeplinite de marea majoritate a salariatilor), in familiile in care femeile nu lucreaza (isi cresc copiii) barbatii iau un salariu si jumatate.
La acest rezultat contribuie si inflatia de forta de munca din tari mai inapoiate, barbatii (care fac, in general, munci grele) fiind platiti mult mai bine decat femeile care fac munci foarte slab platite (asta pentru cazurile in care sotiile turcilor, de exemplu, ar dori sa munceasca).

 

tu esti mircea badea, de unde scoti asemenea aiureli?;)

"in familiile in care femeile nu lucreaza (isi cresc copiii) barbatii iau un salariu si jumatate."
si sotia mea a nascut in Germania, dar de ce sa-mi dea angajatorul inca o jumate de salariu, e copilul lui?:)

Pe aceeasi functie nu exista nici un fel de discriminare, salariul

este identic.

 

Tradus gresit:

"Explicatia consta in fapul ca, in conformitate cu legislatia germana, in anumite conditii, sarcina medie fiscala pentru femeile casatorite este mai mica decat cea pentru barbatii casatoriti."
Fiscul german avantajeaza casatoritii: cel care castiga mai bine isi alege o clasa de impozit mai mica, cel care castiga mai putin (des femeile, ca vor sa se ocupe de copii) alege o clasa de impozit mai mare.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor