Romania - peste Ungaria, dar sub Rusia intr-un top economic mondial

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 09:29
4037 citiri
Romania - peste Ungaria, dar sub Rusia intr-un top economic mondial
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania ocupa locul 53 in topul celor mai competitive 140 de state din lume, in urcare cu sase pozitii fata de anul trecut, informeaza un comunicat de presa al Forumului Economic Mondial (WEF).

Scorul general obtinut de Romania este de 4,32 puncte (in crestere fata de 4,30 puncte anul trecut) pe o scara de la unu la sapte. Inaintea Romaniei se afla state precum Cehia (31), Polonia (locul 41), Rusia (45) si Turcia (51). Romania devanseaza insa tari precum Bulgaria (54), Slovenia (59), Ungaria (63) si Slovacia (67).

Potrivit autorilor raportului, Romania are scoruri mici la indicatorii privind sofisticarea afacerilor (unde se claseaza pe locul 88 in lume) dar si la institutii si infrastructura (ambele locul 86 in lume).

In schimb, Romania se claseaza cel mai bine la capitolul mediu macroeconomic, unde ocupa locul 34 in lume, si marimea pietei, locul 43.

In topul celor mai competitive state din lume, Elvetia si-a pastrat pozitia de lider mondial pentru al saselea an consecutiv (cu un scor de 5,8 puncte), urmata de Singapore, SUA, Germania, Olanda, Japonia, Hong Kong, Finlanda, Suedia si Marea Britanie.

La coada clasamentului se regasesc Mauritania (locul 138 cu 3 puncte), Ciad (locul 139) si Guineea (locul 140 cu 2,8 puncte).

Pe ansamblu, raportul anual publicat de World Economic Forum (WEF) sustine ca tarile din intreaga lume sufera de pe urma incetinirii ritmului de crestere a productivitatii care afecteaza expansiunea economica.

WEF subliniaza ca avansul economiei mondiale nu pare sa revina la nivelele de dinaintea crizei financiare globale din 2007/2008.

In plus, incertitudinile legate de incetinirea economiilor emergente, in special China, ar putea modifica traiectoria de crestere a economiei mondiale.

"In loc sa se adapteze la aceasta noua normalitate, tarile trebuie sa-si intensifice eforturile pentru a accelera cresterea economica. Exista semnale ca pe langa diminuarea acumularii de capital ca urmare a reducerii investitiilor, in ultimul deceniu productivitatea a stagnat si chiar a scazut", a declarat presedintele executiv al WEF, Klaus Schwab.

Forumul Economic Mondial (WEF) a prezentat miercuri Raportul Competitivitatii Globale 2015-2016, care claseaza 140 de tari din intreaga lume pe baza unor criterii precum institutiile si politicile guvernamentale, dar si eficienta pietei muncii si pietele financiare.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#top competitivitate Romania , #statistici