Semnale de alarma privind supraincalzirea economiei prin consum

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 11:24
3075 citiri
Semnale de alarma privind supraincalzirea economiei prin consum
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a ocupat detasat primul loc intre statele membre UE la cresterea consumului pe luna februarie 2016, fara de aceeasi luna din anul precedent.

Cu un ritm de +19,3% al cresterii vanzarilor cu amanuntul, tara noastra a devansat Luxemburg (tara mica si atipica, cu fluctuatii generate de cumparatorii din marile tari vecine) si Irlanda (+7,4%).

Ca punct de referinta, mentionam ca fenomenul de crestere a consumului nu este singular, ci dorit pentru a stimula avansul economic. Dar dimensiunea a facut diferenta, media la nivelul intregii Uniuni Europene fiind de doar +3,0% si +2,4% in zona euro. Inclusiv cu situatii precum cele din Belgia (-2,4%), Slovenia (-1,4%) sau Danemarca (-1%).

Aflate ca si noi pe calea recuperarii unor decalaje, colegele din regiune, precum Ungaria (+6,4%) si Polonia (+6,2%) si Cehia (+5,8%, date pentru luna ianuarie) au fost lasate mult in urma, la fel ca si Bulgaria (+3,1%) sau Croatia (+1,6%, ritm valabil pentru ianuarie 2016).

In plus, nu avem de-a face cu o intimplare, ci cu o tendinta consolidata progresiv in ultimele luni.

Industria sta pe loc, productivitatea sta pe loc, productia autohtona sta pe loc, se mai apropie o marire de salarii

Sa ne amintim de majorarea programata a salariului minim pe economie de la 1.050 lei la 1.250 lei (atentie, este vorba despre o crestere suplimentara de 19%), programata pentru luna mai.

La un ritm de crestere economica estimat la circa 4% si la un avans aproape nul pe segmentul de industrie, cel care da tonul in intreaga economie, se pune intrebarea ce anume au cumparat romanii cu banii suplimentar primiti fata de aceeasi perioada din anul anterior si cheltuiti in plus.

Citeste mai departe despre Semnale de alarma privind supraincalzirea prin consum pe CursDeGuvernare.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#crestere consum 2016, #pericole crestere consum, #crestere consum economie , #statistici