Somajul, o problema economica globala

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 18:13
7504 citiri
Somajul, o problema economica globala

Fondul Monetar International si Organizatia Internationala a Muncii (OIM) au gandit impreuna o strategie menita sa reaseze piata muncii, puternic zdruncinata de politicile de austeritate dureroase aplicate in foarte multe tari.

Raportul comun al celor doua organizatii cu privire la starea globala a pietei muncii este destul de bland si nu arata starea reala, iar masurile prevad crearea de locuri de munca sau reconversia profesionala. Lasand la o parte intentia celor doua organisme internationale, situatia nu sta insa deloc bine, comenteaza The Economist.

Estimarile arata ca peste 210 de milioane de oameni de pe tot globul sunt la aceasta data someri, o crestere de peste 30 de milioane de persoane fata de datele din 2007. Trei sferturi din cresterea numarului de someri a aparut in tarile cu economii avansate si restul, un sfert, in tarile emergente.

In tarile cu economii avansate problema este deosebit de grava. De exemplu, in Statele Unite, considerate epicentrul recesiunii si tara cu cea mai mare crestere a numarului de someri, s-a inregistrat o crestere de 7,5 milioane de someri din 2007 si pana in prezent.

In perioada 2000-2009, gradul de ocupare a fortei de munca la nivel mondial a crescut de la 2,74 miliarde si pana in 3,21 miliarde, din care 56,3 la suta localizati in Asia. Rata somajului, care a fost in jur de 6 la suta timp de mai multi ani, a crescut dramatic in 2009. Acum, in 2010, aproximativ 210 milioane de persoane sunt somere, inregistrandu-se o crestere cu mai mult de 30 milioane din 2007 si pana acum.

Cu o crestere anuala a fortei de munca de 1,6 la suta si o majorare a numarului solicitantilor pentru un loc de munca (45 milioane pe an la nivel mondial), provocarile create de criza sunt putin probabil sa scada. In urmatorii zece ani, mai mult de 440 milioane noi locuri de munca vor fi necesare pentru a absorbi noii intrati pe piata fortei de munca si chiar mai mult timp pentru a se acoperi nivelul de somaj cauzat de criza. In plus, tarile in curs de dezvoltare trebuie sa se dezvolte rapid pentru a absorbi forta de munca si a satisface cererea pentru locuri de munca a cetatenilor sai ce parasesc zonele rurale.

Tinerii reprezinta in prezent un sfert din forta de munca din lume, adica 619 milioane. In ciuda unui numar de ani de crestere economica rapida, somajul in randul tinerilor a ramas la cote ridicate, ajungand la 13,0 la suta in 2009, adica 81 milioane.

Cifrele sunt ametitoare. Somajul la nivel global a crescut cu 30 milioane de euro, iar deficitul de locuri de munca pentru tineri este de 81 milioane. Si presiunea privind cresterea fortei de munca si populatiile in crestere sunt intense.

Rapoartele FMI arata ca somajul are un cost uman, ridicat, conducand la durata de viata redusa si cresterea mortalitatii, precum si rezultate mai slabe pentru copiii din gospodariile afectate de somaj.

Si presiunea exercitata asupra guvernelor este destul de mare. In vremurile bune, este relativ usor pentru someri sa aiba incredere in capacitatea pietei de a angaja, insa in vremuri de austeritate situatia se schimba.

Totodata, ne confruntam si o crestere rapida a migratiei fortei de munca din mediul rural in cel urban. Astfel, daca nu se vor lua masuri rapide pentru a se reaseza piata fortei de munca, ne-am putea confrunta cu probleme asemenea perioadelor cumplite de foamete.

Romania, pe locul zece la somaj in UE

In Romania, datele arata ca in trimestrul II al acestui an, la 1.000 de someri erau doar 35 de posturi vacante, zona cea mai afectata afectata fiind nord-estul tarii. In trimestrul II, rata armonizata a fost de 6,8% in Romania, in timp ce la nivelul UE 27 somajul s-a ridicat la 9,5%, astfel ca ne-am situat printre statele membre cu o rata relativ scazuta a somajului.

Romania se afla pe locul zece in topul tarilor cu cel mai redus somaj, cu o rata de 7,4 la suta in primul trimestru din acest an. Eurostat nu detine, inca, datele pentru luna iulie in ceea ce priveste Romania. De asemenea, in zona euro, rata somajului a ramas aceeasi din luna iunie 2010, de 10 la suta. Eurostat estimeaza ca, in luna iulie, 23,057 de milioane de persoane din Uniunea Europeana nu aveau un loc de munca.

Rata somajului in tara noastra, inregistrat in luna august, a fost de 7,39 la suta, in scadere usoara fata de cea raportata in iulie, de 7,43 la suta, dar in crestere cu aproape un procent comparativ cu rata din august 2009 - de 6,6 la suta.

Numarul total al somerilor aflati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 675.790 de persoane, din care 289.490 de femei, astfel ca rata somajului in randul femeilor a fost de 6,84 la suta, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#somaj global, #probleme somaj, #locuri munca, #someri Romania , #statistici