Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

14 tari au creat un fond de criza de 120 de miliarde de dolari

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 16:10
1465 citiri
14 tari au creat un fond de criza de 120 de miliarde de dolari

Japonia, China, Coreea de Sud, Hong Kong si alte zece tari din Asia de Est au semnat luni un acord pentru crearea unui fond de 120 de miliarde de dolari, care va actiona in sprijinul statelor asiatice in eventualitatea unei crize financiare.

Initiativa Chiang Mai, cum a fost denumit acest fond de criza, permite celor 14 guverne participante (cu o contributie prestabilita) dreptul sa traga, in vremuri de criza, o suma convenita in prealabil, daca obtin votul majoritatii statelor membre, informeaza The Economic Times.

"Principalul obiectiv al Initiativei Chiang Mai este sa solutioneze probleme precum dezechilibrele balantei de cont curent si crizele de lichiditate pe termen scurt din regiune si sa suplimenteze acordurile financiare existente", se arata intr-un comunicat semnat de ministrii de Finante din cele 14 tari.

Oficiali sud-coreeni au declarat ca fondul va incepe sa functioneze din martie 2010, iar negocierile vor continua intre statele membre pentru a crea si un for de supraveghere pentru Initiativa. Conform Nasdaq, fondul va deveni operational din 24 martie 2010.

Statele implicate au convenit in luna mai sa creeze un astfel de fond prin transformarea unor acorduri existente intre guverne intr-un fond sustinut financiar de membri si administrat la nivel central.

Setul de acorduri care functioneaza in prezent poate disloca fonduri evaluate la 78 de miliarde de dolari in cazul unei crize financiare.

Baze puse din 2000

Initiativa Chiang Mai reprezinta o actualizare a acordurilor anterioare incheiate in 2000 de cinci natiuni din ASEAN (Asociatia Natiunilor din Sud-Estul Asiei), Thailanda, Malaezia, Indonezia, Singapore si Filipine, la care s-au adaugat Japonia, China si Coreea de Sud, state care doreau prevenirea unei noi crize financiare asiatice, ca cea din 1997-1998.

Conform AFP, Japonia, China si Hong Kong vor contribui cu cate 38,4 miliarde de dolari fiecare, in timp ce Coreea de Sud va veni cu 19,2 miliarde de dolari sau 16%.

Restul de 24 de miliarde de dolari vor fi contributia tarilor din ASEAN.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Initiativa Chiang Mai, #fond criza ASIA, #state Initiativa Chiang Mai , #stiri economice
Comentarii
G
Government(guverna=control si ment=minte)
rank 1
Mda, un ' hop ' in fata " tavalugului NWO " si un alt cui in sicriul american...