170 de miliarde de euro pentru a atinge nivelul UE

Marti, 19 Mai 2009, ora 10:45
1221 citiri
170 de miliarde de euro pentru a atinge nivelul UE
Foto: Arhiva

Romania ar avea nevoie de aproximativ 170 de miliarde de euro pentru a ajunge la nivelul statelor occidentale din Uniunea Europeana, adica de 17 ori mai mult decat bugetul pentru investitiile in infrastructura in 2009.

De altfel, cea mai mare parte din bani ar trebui alocati dezvoltarii infrastructurii, potrivit Capital.

Circa 13 miliarde de euro ar trebui cheltuite pentru construirea a 1.500 de kilometri de autostrada, 30 de miliarde de euro pentru modernizarea si reabilitarea tuturor drumurilor publice si peste 30 de miliarde de euro pentru reabilitarea caii ferate si constructia unei linii de mare viteza intre Constanta si frontiera cu Ungaria.

De asemenea, potrivit estimarilor specialistilor, ar fi nevoie de cel putin 70 de miliarde de euro pentru imbunatatirea conditiilor de locuire (conectarea la retelele de apa, canalizare si electricitate, dotarea tuturor gospodariile cu baie si bucatarie).

Suma de 3,7 miliarde de euro ar trebui folosita pentru constructia de spitale si doua miliarde pentru inlocuirea aparaturii medicale.

Toate aceste investitii ar putea schimba total fata Romaniei. Potrivit unor statistici din 2008, de exemplu, doar putin peste jumatate din drumurile publice din Romania erau asfaltate, restul fiind pietruite sau din pamant.

In 2007, 2,4 milioane de locuinte din Romania nu aveau apa curenta, in timp ce 3,9 milioane nu aveau canalizare, iar 5,2 milioane de locuinte nu aveau incalzire centrala.

La 30 iunie 2008, doar putin peste jumatate din gospodarii aveau un post telefonic fix, dar existau 120.000 de cereri de instalare. De asemenea, in timp ce numarul elevilor a scazut cu doar 100.000, cel al unitatilor de invatamant s-a redus de trei ori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#investitii nivel UE, #investitii infrastructura Romania , #stiri economice