180 de milioane de mc de gaz, pastrati pentru situatii de urgenta

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 20:54
777 citiri
180 de milioane de mc de gaz, pastrati pentru situatii de urgenta
Foto: Arhiva

Ministerul Economiei a stabilit o cantitate de gaze naturale pentru situatii de urgenta de 180 milioane metri cubi, care se va gasi la dispozitia Operatorului Sistemului de Transport (OST) si va fi mentinuta in rezerva pentru perioada decembrie 2009 - februarie 2010, potrivit unui proiect de HG.

Acest stoc de gaze naturale se afla in depozitele subterane, din care poate fi eliberata zilnic o cantitate de 3 milioane mc gaze.

"Capacitatea de extractie maxima zilnica din depozitele de inmagazinare, in scop comercial, trebuie sa fie limitata la acel nivel care sa permita accesarea a 3 milioane mc/zi, in orice moment din zi, dupa instituirea starii de urgenta, dupa cum urmeaza: din Depozitul Bilciuresti, rezerva de capacitate de extractie la dispozitia OST sa fie de 2 milioane mc/zi, din Depozitul Urziceni, rezerva sa fie de 0,5 milioane mc/zi, apoi, la Depozitul Depomures, rezerva sa fie de 0,2 milioane mc/zi, iar la Depozitul Ghercesti, rezerva de capacitate de extractie sa fie de 0,3 milioane mc/zi", se arata in proiectul de Hotarare pentru aprobarea "Planului de actiuni pentru situatii de urgenta pentru anul gazier 2009 -2010".

De asemenea, proiectul mai prevede, in cazul situatiilor de urgenta, limitarea si/sau sistarea furnizarii gazelor naturale la agentii economici care au contracte cu clauze de intreruptibilitate si se va disponibiliza o cantitate de 13,1 milioane mc/zi de gaze naturale.

Astfel, cosumatorii intreruptibili carora li se vor sista din capacitati sunt: Azomures, InterAgro (pentru Amurco SRL Bacau, Donau Chem SA Turnul Magurele, Viromet SA Victoria, GA&PRO CO Piatra Neamt si Amonil Slobozia), Nitroporos Fagaras si Electrocentrale Bucuresti. "Din aceasta cantitate disponibilizata, o parte se asigura din depozitele de inmagazinare subterana conform programului de extractie aferent respectivilor consumatori", potrivit proiectului de act normativ.

Totodata, la Doljchim Craiova va fi redus consumul pana la nivelul de 15.000 mc/h.

In plus, mai multe societati comerciale vor trebui sa treaca de la un consum pe combustibil gazos la combustibil lichid/solid. Acestea sunt: Termoelectrica (CET-urile Borzesti, Chiscani si Doicesti), Electrocentrale Galati, Dalkia Termo Ploiesti, CET Gavana, CET Timisoara, Complexurile Energetice Craiova si Rovinari, CET Iasi, CET Govora, Termica Botosani, Termica Suceava, CET Energoterm Resita, CET Bacau, Termica Targoviste, Electrocentrale Deva si Enet Focsani.

Aceste companii sunt obligate sa-si achizitioneze combustibili lichizi/solizi pentru sezonul rece 2009/2010, cu scopul interschimbabilitatii combustibilului pe o perioada de cel putin 30 de zile, si sa raspunda la cerinta OST de schimbare a combustibilului in caz de urgenta.

Majorarea importurilor de gaze, o solutie pentru situatiile de urgenta

O alta solutie, in situatii de urgenta, este cresterea cantitatii de gaze importata, cu exceptia cazurilor cand situatia de urgenta a fost generata de reducerea cantitatilor importate.

In prezent, Romania are ca interconectari existente cu sistemele de transport ale tarilor vecine: conducta de interconectare cu sistemul din Ucraina pe directia Tekovo - SMG Mediesu Aurit, cu o capacitate de 11 milioane mc/zi, si conducta de interconectare cu sistemul din Ucraina pe directia Orlovka - SMG Isaccea, cu o capacitate de 24 milioane mc/zi.

De asemenea, transportatorul national de gaze Transgaz realizeaza o conducta de interconectare cu Ungaria, intre Arad si Szeged, cu termen de punere in functiune 1 ianuarie 2010, avand o capacitate initiala de 1,75 miliarde mc/an.

Totodata, Transgaz are in vedere impreuna cu Bulgargaz EAD Sofia, in perioada 2010 - 2012, interconectarea sistemului de transport gaze naturale dintre cele doua tari, pe directia Ruse - Giurgiu, dimensionat pentru un debit de 1,5 miliarde mc/an, dar si realizarea reversibilitatii curgerii gazelor pe conducta SMG Isaccea I - SMG Negru Voda I, pentru un debit de circa 2,5 milioane mc/zi, in vederea asigurarii gazelor necesare Romaniei/Bulgariei, in cazul sistarii debitelor de gaze naturale preluate pe directia SC Orlovka (Ucraina) - SMG Isaccea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#gaze situatii urgenta, #import gaze , #stiri economice