Adaptarea la schimbarile climatice ne va costa peste 50 de miliarde de euro

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 21:57
946 citiri
Adaptarea la schimbarile climatice ne va costa peste 50 de miliarde de euro
Foto: KassandraProject

Adaptarea la impactul schimbarilor climatice va costa intre 47 si 63 de miliarde de euro pe an, incepand cu 2010, arata un studiu recent al Bancii Mondiale.

Banca Mondiala a facut publice datele preliminale a studiului la ultimele negocieri pe tema climei din Bangkok. Suma este calculata tinand cont de o crestere a temperaturilor globale cu 2 grade Celsius in urmatorii 40 de ani, informeaza BBC.

Suma ce va fi cheltuita pentru adaptarea la schimbarile climatice este o tema importanta a negocierilor de anul acesta, ce urmeaza sa duca la un nou tratat la nivel global.

Costurile majore vin din imbunatatirea protectiei la nivelul zonelor de coasta si din protejarea cailor de transport, potrivit Bancii Mondiale. Masurile de protectie luate ar urma sa reduca riscuri inacceptabile si sa duca la economii pe viitor.

Pana acum insa, au existat estimari ale agentiilor internationale ce au aratat ca suma ar putea fi si mai mare. Institutul International pentru Mediu si Dezvoltare si Institutul Grantham au realizat luna trecuta o analiza care arata ca suma ar putea fi dubla, sau chiar tripla fata de cea anuntata de Banca Mondiala.

Profesorul Martin Parry, autorul studiului, crede ca Banca Mondiala a omis in analiza sa elemente esentiale, cum ar fi costurile de adaptare a ecosistemeleor sau sectoare cum ar fi manufactura, sectorul minier, energia si turismul, care vor implica si ele costuri de adaptare. In plus, daca temperaturile cresc cu mai mult de 2 grade Celsius, costurile vor fi si mai mari.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#adaptare schimbari climatice, #costuri schimbari climatice, #Banca Mondiala clima , #stiri economice