Afacerile industriale au crescut in octombrie cu 7,3%

Joi, 04 Decembrie 2008, ora 10:55
875 citiri
Afacerile industriale au crescut in octombrie cu 7,3%

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 7,3% in octombrie 2008 fata de aceeasi luna a anului trecut, cea mai mare contributie avand-o industria energiei electrice si termice, gaze si apa, unde afacerile au sporit cu 12,9%.

In septembrie, afacerile industriale au avut un ritm anual de crestere de 12,7%, informeaza NewsIn.

Potrivit datelor publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS), in luna octombrie, o alta contributie importanta la cresterea cifrei de afaceri pe ansamblul industriei a avut-o industria prelucratoare, unde afacerile au crescut cu 6,9% fata de aceeasi luna din 2007, in timp ce in sectorul extractiv, afacerile au scazut cu 1,5%.

Pe marile grupe industriale, cea mai importanta crestere a cifrei de afaceri a fost inregistrata in industria bunurilor de capital, de 22,7%.

Cresteri mai modeste au fost raportate in afacerile din industria bunurilor de folosinta indelungata, de 9,9%, segmentul bunurilor de uz curent, de 5%, si in industria energetica, de 4,6%. Spre deosebire, pe segmentul bunurilor intermediare, cifra de afaceri a scazut cu 1,1%.

Fata de luna anterioara, cifra de afaceri din industrie a crescut, pe ansamblu, cu 4,1% in octombrie, avansul fiind sustinut de toate ramurile industriale. Cel mai mare ritm de crestere lunara a afacerilor a fost raportat in sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa, unde afacerile au sporit cu 11,9%, industria extractiva, cu 3,5%, si industria prelucratoare, cu 3,2%.

Pe marile grupe industriale, cifra de afaceri a inregistrat cresteri semnificative in industria energetica, de 9,8%, cea a bunurilor de capital, de 8%, in sectorul bunurilor de folosinta indelungata, de 3%, si in cel al bunurilor intermediare, de 1,7%, care au compensat scaderea cu 0,9% inregistrata in afacerile industriei bunurilor de uz curent.

Sectorul utilitatilor a contribuit cel mai mult la cresterea afacerilor industriale in primele zece luni

In primele zece luni ale acestui an, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 7,9%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, evolutie sustinuta de industria energiei electrice si termice, gaze si apa (23,8%) si de industria prelucratoare (6,4%), in timp ce afacerile din industria extractiva au scazut cu 1,6%.

In intervalul ianuarie - octombrie 2008, majorarea cifrei de afaceri pe marile grupe industriale a avut la baza cresterile din industria bunurilor de capital, de 20,9%, industria energetica, de 12%, a bunurilor intermediare, de 5,4%, si cea a bunurilor de folosinta indelungata, de 5,3%, care au compensat reducerea cu 0,6% a afacerilor din industria bunurilor de uz curent.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#crestere afaceri industriale, #temperare cresteri afaceri, #bunuri de uz , #stiri economice