AFP: In Romania, interesele imobiliare se imbina cu cele politice

Miercuri, 04 Iunie 2008, ora 10:50
982 citiri
AFP: In Romania, interesele imobiliare se imbina cu cele politice

In Romania si cea mai mica bucata de pamant este scoasa la vanzare la preturi exorbitante, in timp ce speculatiile funciare se imbina adesea cu interesele politice, scrie miercuri AFP.

Intr-un material intitulat "Romania: teren de vanzare", agentia noteaza ca, la Bucuresti, metrul patrat ajunge de la 300 de euro, la o periferie saraca, pana la 5.000 de euro in zona de lux Primaverii, fost cartier al nomenclaturii comuniste. Insa, cum terenurile in capitala au devenit rare, promotorii vizeaza din ce in ce mai mult comunele limitrofe.

"In zona metropolitana sunt multe terenuri disponibile si, chiar daca preturile au crescut, ele sunt inca accesibile", a declarat pentru AFP presedinta Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu.

"Bucurestenii sunt reticenti deocamdata sa se instaleze in afara capitalei din cauza infrastructurilor insuficiente, dar pentru promotori singura optiune este de a iesi din Bucuresti, daca vor sa dezvolte mari proiecte rezidentiale", a explicat Cleciu.

De asemenea, zona este vizata de speculantii imobiliari, care vad in ea o ocazie de a se imbogati negociind cu statul despagubiri de expropriere in proiecte de utilitate publica.

Astfel, relateaza AFP, anuntarea construirii a doua sosele de centura, la sud si la nord de Bucuresti, si a unei autostrazi care sa lege capitala de Brasov a facut ca preturile terenurilor din regiune sa explodeze.

Potrivit analistilor, afacerile imobiliare si politica sunt din ce in ce mai legate, in asa masura, incat "grupurile de interese imobiliare au facut jocurile in campania pentru alegerile locale", scrie AFP citandu-l pe Cristian Parvulescu.

Satul Stefanesti, aflat la 30 de kilometri nord-est de Bucuresti, pare sa ilustreze aceasta tendinta, in conditiile in care, potrivit zvonurilor, cei doi principali candidati la Primarie n-ar fi ezitat sa cumpere voturi pentru a-si asigura victoria, provocand busculade fara precedent intre sustinatorii lor respectivi, in ziua votului.

Miza ar fi un teren de 300 de hectare, evaluat la 300 de milioane de euro, situat in apropierea viitoarei autostrazi, si doua mari ansambluri rezidentiale, dezvoltate de compania spaniola Fadesa si de cea turca Opus Projects, proiecte estimate in total la aproape doua miliarde de euro, mai noteaza AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cel mai mic consum de electricitate din istoria României. Când s-a întâmplat și care sunt motivele acestei scăderi
Cel mai mic consum de electricitate din istoria României. Când s-a întâmplat și care sunt motivele acestei scăderi
Duminică, 14 aprilie, între orele 12.00 și 15.00, consumul de energie electrică al României a atins un minim istoric: 3.900 MW. Această valoare a fost înregistrată aproape de ora 15.00 și...
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
#Romania, #afp, #interese imobiliare, #ploitica , #stiri economice