Agricultura bio, potential de crestere economica pentru Africa

Sambata, 20 Martie 2010, ora 19:47
2224 citiri
Agricultura bio, potential de crestere economica pentru Africa

Aproape 5.000 de agricultori din Africa au acum posibilitatea de a beneficia de pe urma popularitatii tot mai mari a alimentelor ecologice in tarile industrializate. Printr-un program al Fondului Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), fermierii africani pot acum raspunde cerintelor pentru a intra pe aceasta noua piata.

Finantat de catre Germania cu suma de 2,4 milioane de dolari, programul FAO ii ajuta pe fermierii din Africa sa poata obtine certificarea necesara pentru produselor lor, dar si sa se incadreze la alte cerinte pentru export, astfel incat acestia sa-si poata vinde produsele ecologice pe piatele occidentale.

Piata produselor organice in tarile dezvoltate ar trebui sa creasca cu aproximativ 5 pana la 10% pe an in urmatorii trei ani, oferind noi oportunitati pentru micii agricultori din tarile sarace. Cu toate acestea, pentru acesti agricultori nu este usor sa se conformeze cu cerintele standardelor privind alimentele, impuse de tarile dezvoltate.

Pentru a intra pe "pietele organice", agricultorii trebuie sa treaca printr-o perioada de conversie de la culturile conventionale la agricultura ecologica si sa suporte costurile de productie mai ridicate ca urmare a aplicarii unor tehnici agricole noi. Totodata, tarile acestea vor beneficia si de preturi mai mari pentru produsele ecologice.

Programul FAO desfasurat in Burkina Faso, Camerun, Ghana, Senegal si Sierra Leone a ajutat mai multe grupuri de agricultori si micii exportatori sa depaseasca aceste provocari. FAO le-a permis acestora sa-si imbunatateasca abilitatile tehnice si calitatea productiei proprii, care vor permite acestor agricultori sa obtina un succes remarcabil in vanzarea de produse organice.

"Unele grupuri de agricultori nu au exportat inainte. In cel mai bun caz, si-au oferit produsele pe pietele locale, la preturi scazute. Cei mai multi dintre ei au avut un nivel de rudimentar de lucru si resurse financiare limitate", a spus expertul FAO, Pascal Liu, pentru Gaboneco.

Avand in vedere imbunatatirea organizatiei si structurile lor, grupurile de agricultori sunt acum in masura sa dezvolte si sa negocieze contractele cu exportatorii. Unii exportatori de ananas din Ghana si Camerun au vazut cum exporturile pot creste, in ciuda crizei economice.

"De exemplu, un grup de agricultori in Camerun, nu numai ca a gasit un cumparator pentru ananasul organic, dar cu ajutorul unei analize de cost pe care am efectuat-o impreuna, am putut negocia mai bine conditii privind vanzarea", a mai spus Pascal Liu.

Proiectul FAO a acoperit toate etapele lantului comercial: productie, recoltare, ambalare, certificare si comercializare. Partea esentiala a proiectului este aceea ca acopera costurile din timpul procesului de conversie de la un tip de agricultura la alta, pentru a se putea ridica la standardele cerute pe plan international.

"Proiectul a ajutat fermierii locali, care se asteapta la un ajutor financiar direct. Situatia lor economica si respectul de sine s-au imbunatatit semnificativ, deoarece acestia isi pot vinde acum produsele pe pietele internationale, la preturi bune", spune expertul FAO.

In Ghana, aproximativ 30 de mici producatori de ananas au reusit in cresterea vanzarilor lor de la 26 la 116 de tone, dupa ce a obtinut certificarea ecologica.

Impactului proiectului la nivel comunitar a dus la crearea de locuri de munca pentru lucratorii implicati in productia de produse certificate si servicii conexe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#agricultura bio, #agricultura Africa, #fonduri agricultura , #stiri economice