Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Agricultura ecologica, subventionata de stat pana vin banii de la UE

Vineri, 18 Aprilie 2008, ora 18:26
1922 citiri
Agricultura ecologica, subventionata de stat pana vin banii de la UE

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) intentioneaza sa sustina financiar agricultura ecologica din fonduri de la buget, timp de cel putin un un, pana cand producatorii ecologici vor putea accesa fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala (MADR), transmite NewsIn.

"Aceste forme de sprijin se vor acorda, cel mai probabil, pana in 2009, atunci cand fondurile europene de dezvoltare rurala vor fi disponibile si pentru agricultura ecologica", a declarat, vineri, secretarul de stat in cadrul MADR, Cornelia Harabagiu.

Astfel, producatorii ecologici pot primi o subventie de 425 de lei pentru un hectar si 700 de lei pentru un hectar de vita de vie sau livada. De asemenea, MADR va acorda un sprijin financiar de 75 de lei pentru fiecare familie de albine certificata in sistemul de agricultura ecologica. Alaturi de plata la hectar, producatorul ecologic va primi si sprijin financiar de pana la 50 % din contravaloarea taxei de inspectie si certificare.

Subventiile acordate de la bugetul, sub forma "ajutoarelor de minimis", reprezinta solutia identificata de MADR pentru sustinerea sectorului ecologic, pana cand autoritatile vor reusi sa reintroduca agricultura ecologica printre masurile eligibile pentru finantare europeana.

In varianta initiala a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), trimisa Comisiei Europene in iunie 2007, MADR preciza ca are ca obiectiv "dezvoltarea agriculturii ecologice ca o metoda de productie agricola care protejeaza mediul".

Fermierii ar fi urmat sa primeasca un sprijin financiar din fonduri de dezvoltare rurala "pentru a acoperi costurile aditionale asociate inregistrarii si certificarii".

Ulterior, MADR a eliminat plata pe suprafata acordata din fonduri de dezvoltare rurala pentru agricultura ecologica deoarece nu a avut informatii suficiente pentru a argumenta Comisiei aceasta masura. Comisia nu a cerut Romaniei sa elimine plata pe suprafata acordata pentru practicarea agriculturii ecologice, ci a solicitat o analiza a fermelor ecologice din perspectiva pietei.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#aricultura ecologica, #buget, #subventie , #stiri economice