Almunia: CE va incepe procedurile de deficit excesiv impotriva Romaniei

Luni, 04 Mai 2009, ora 18:25
1520 citiri
Almunia: CE va incepe procedurile de deficit excesiv impotriva Romaniei

Comisia Europeana va declansa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, a anuntat Joaquin Almunia, comisarul european pentru economie si afaceri monetare.

Alaturi de Romania, CE va lua masuri si impotriva Maltei, Poloniei, Lituaniei si Letonei, informeaza Reuters.

Anuntul a fost facut cu ocazia lansarii prognozei de primavara a Comisiei Europene.

In 2008, deficitul bugetar s-a plasat la 5,4% din PIB. Pentru acest an, CE anticipeaza un deficit de 5,1%, cu 0,5 puncte procentuale mai mare decat tinta asumata de Romania pentru 2009.

In prognoza Comisiei Europene se mai precizeaza faptul ca deficitul bugetar va reveni la 5,6% din PIB in 2010.

In 2008 si 2009 deficitul bugetar al Romaniei ar fi trebuit sa nu depaseasca 3% din PIB, limita impusa prin Pactul de Stabilitate.

12 state europene au depasit tintele de deficit in 2008

In 2008, 12 state membre ale Uniunii Europene au avut un deficit public de peste 3%, iar in 2009 vor exista 21 de tari in aceasta situatie. Comisarul european pentru afaceri monetare a precizat insa ca aceasta situatie trebuie privita prin prisma conditiilor speciale pe care le presupune criza globala pe care o traversam.

Almunia a estimat ca acordarea de stimulente fiscale este necesara pentru a depasi aceasta situatie dificila si a aratat ca evaluarea masurilor de stimulare adoptate de tarile UE arata ca, in general, acestea respecta liniile directoare ale Planului European de Refacere Economica (EERP) si este vorba despre masuri punctuale, temporare si reversibile.

"Trebuie in acelasi timp sa tinem cont si de disponibilitatile fiscale diferite ale statelor membre. Nu toate (tarile) isi permit sa acorde stimulente la discretie", a aratat Almunia.

Comisarul european pentru afaceri monetare a afirmat ca "vom continua sa aplicam Pactul de Stabilitate si Crestere", reamintind ca in luna martie executivul comunitar a propus recomandari pentru corectarea deficitului excesiv in cazul a patru tari din zona euro - recomandari aprobate de ministrii de finante ai UE.

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Joaquin Almunia, #comisar european, #Comisia Europeana, #procedura deficit excesiv , #stiri economice