Americanii consuma tot mai putina benzina

Joi, 12 Iunie 2008, ora 11:56
2453 citiri
Americanii consuma tot mai putina benzina

Americanii consuma tot mai putina benzina, optand din ce in ce mai des pentru autovehiculele cu un consum mai mic de carburant, din cauza scumpirii pretiosului combustibil.

De altfel, in SUA, mare parte dintre fabricile de SUV-uri si-au oprit productia. Departamentul de energie al SUA a anuntat ca familiile americane au consumat mai putine produse petroliere ca acum un an, cererea de benzina coborand cu 1,3%, in timp ce galonul de benzina (3,78 litri) a depasit pentru prima data valoarea de 4 dolari la pompa.

"Aceasta inflatie face sa se intrevada o crestere a dobanzii de referinta, dupa ciclul de scaderi demarate in septembrie pentru evitarea caderii economiei in recesiune", a estimat Marc Pado, analist la Cantor Fitzgerald.

Cat priveste piata bursiera, miercuri, actiunile de pe bursa americana au fost tranzactionate la niveluri scazute, dupa ce rapoartele guvernamentale saptamanale au aratat o micsorare peste asteptari a rezervelor de titei in ultima saptamana, majorand pretul barilului de petrol cu 5 dolari, pana la 135 dolari/baril.

Rezervele de petrol ale Statelor Unite ale Americii au scazut cu 4,6 milioane barili saptamana trecuta, situandu-se la 302,2 milioane barili fata de asteptarile analistilor, care anticipau o scadere de 1,1 milioane barili.

In acelasi timp, stocurile de benzina au crescut cu 1 milion barili, in timp ce econoomistii estimau o majorare cu 1,1 millioane barili. Saptamana trecuta, rezervele se ridicau la 306,8 milioane barili, fiind cu 13,5 la suta sub nivelul din anul precedent.

In plus, investitorii au primit negativ anuntul vanzarii casei de brokeraj de la Bank of America. Bursa de la New York a inchis sedinta de tranzactionare din 11 iunie cu o scadere puternica, dupa cresterea pretului petrolului, care a relansat temerile legate de o posibila majorare de catre FED a dobanzii de interes pentru temperarea inflatiei.

Indicele Dow Jones a pierdut 1,68%, iar indicele Nasdaq a scazut cu 2,24%. In acelasi timp, indicele Standard and Poor's 500 a pierdut 22,95 puncte pana la 1.335,49 puncte (-1,69%).

Scaderea celor trei indici isi are originea in aprecierea cu peste 5 dolari a pretului petrolului, care a urcat pana aproape de 136 dolari/ baril.

Pe de alta parte, conform raportului conjuctural al FED ("Cartea galbena") cresterea pretului aurului negru a contribuit la mentinerea activitatii economice americane intr-o zona "general slabita" dupa finele lunii aprilie. "Cererile de consum au incetinit (...) veniturile fiind erodate de cresterea pretului energiei si al alimentelor", noteaza FED.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#SUA, #scumpire, #petrol, #criza, #consum, #benzina, #FED , #stiri economice