Americanii vor plati impozite pe venit mai mari

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 00:18
2132 citiri
Americanii vor plati impozite pe venit mai mari
Foto: Wall Street Journal

In ciuda planului de stimuli financiari aprobat de Congres, mai multe state americane au hotarat sa ridice nivelul de impozite si taxe, New York-ul fiind lider absolut in acest domeniu.

Astfel, dupa ce California a ridicat impozitul pe venit la 10,55% luna trecuta, New York-ul a luat decizia sa creasca rata la 12,62 procente, relateaza The Wall Street Journal.

Statul New York a fost printre cele mai afectate de criza, iar bugetul sau, de 132 de miliare de dolari, are acum un deficit de 17,7 miliarde de dolari. Cei mai bogati 1% dintre locuitorii New York-ului platesc deja impozit pe venit de 40%, iar 0,5% din topul bogatilor platesc 30 de procente.

Luarea deciziei de crestere a impozitelor s-a facut pe baza unui studiu al Universitatii Princeton, care demonstreaza ca, dupa ridicarea impozitului pe venit in statul vecin, New Jersey, nivelul celor care castigau peste 500.000 de dolari pe an a crescut cu 60 de procente, intre 2003 si 2006.

Insa analistii sustin ca este o premisa gresita, avand in vedere ca, in acei ani, s-a inregistrat un boom economic, in special in domeniul financiar, o industrie in care lucreaza mare parte din locuitorii din New Jersey.

New York, pe de alta parte, a avut experiente neplacute in urma ridicarii nivelului taxelor, in trecut. Astfel, in ultimii zece ani, 1,97 de milioane de locuitori au parasit statul, pentru a se stabili in zone cu impozite mai mici. Acesta este cea mai mare rata a exodului dintre toate statele americane.

De asemenea, incepand din luna august a anului trecut, 75.000 de persoane si-au pierdut locurile de munca, iar analistii estimeaza ca New York-ul va avea cea mai proasta situatie economica dintre toate cele 50 de state.

In afara de cei bogati, si persoanele cu venituri medii sau mici vor fi afectati de noile reguli fiscale. Vor fi introduse 100 de taxe noi, printre care se numare cele pentru folosirea telefoanelor mobile, pentru permise de pescuit, asigurari medicale, curent electric, dar si pentru apa imbuteliata, tigari, bere si vin.

Potrivit analistilor, o familie care castiga sub 100.000 de dolari pe an, va plati mai mult de 800 de dolari pe diverse taxe si impozite.

Astfel, statul New York va colecta doua miliarde de dolari in plus la buget. De altfel, New York va primi aproximativ zece miliarde de dolari drept ajutor din partea guvernului american.

Pe langa New York si California, taxele si impozitele vor fi ridicate si in Oregon, Illinois, Wisconsin, Washington, Arizona si New Jersey.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#impozite Statele Unite, #crestere impozit venit , #stiri economice