Analistii austrieci: Economia Romaniei va stagna in 2010

Joi, 04 Martie 2010, ora 21:14
1409 citiri
Analistii austrieci: Economia Romaniei va stagna in 2010
Foto: Arhiva

Economiile din Romania, Bulgaria si Ungaria vor stagna, in 2010, potrivit unui raport al Institutului pentru Studii Economice Internationale din Viena.

Dupa o recesiune adanca in 2009, "cele mai multe tari din regiune vor iesi din criza in acest an", se arata in studiul institutului, relateaza EU Business.

Polonia, singura tara din Europa Centrala si de Est care a avut crestere in 2009, va majora si in acest an economia totala a celor zece noi state membre cu 1%, dupa o scadere de 3,6 procente anul trecut.

Insa, individual, cifrele nu arata foarte bine. In timp ce economiile din Romania, Ungaria si Bulgaria vor avea o crestere de zero la suta, produsul intern brut din Estonia, Letonia si Lituania se va contracta cu 1,5%, 4,5%, respectiv 3%.

Totusi, vor exista si tari cu o economie in crestere. Pentru Republica Ceha, Slovacia si Slovenia, aceasta se estimeaza la 1 la suta, in timp ce Polonia va a inregistra o majorare a PIB-ului de 2,5 procente.

"Ne asteptam ca toate tarile din regiune sa aiba crestere economica din nou, in 2011", au spus reprezentantii institutului. "Cresterea ar putea accelera usor pana in 2012, insa, in general, va fi mai lenta decat in perioada de dinainte de criza", au adaugat acestia.

Pentru 2011, analistii institutului estimeaza o crestere economica comuna de 2,8%, urmata de o crestere de 3,6% in 2012.

In schimb, candidata pentru intrare in UE, Turcia, ar putea avea o crestere economica de 4% in acest an, de 3% in 2011 si de 5% in 2012.

In plus, institutul estimeaza majorari semnificative ale statelor ce nu fac parte din UE Kazakhstan, Rusia si Ucraina, incepand cu acest an.

De asemenea, este de asteptat ca rata somajului sa atinga cote maxime in 2010, urmand a intra in declin in anii urmatori.

Institutul austriac nu a ingnorat nici criza din Grecia, analistii fiind de parere ca ar putea reprezenta o problema pentru noii membri, care si-au bazat strategia pe adoptarea cat mai rapida a monedei euro.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#crestere economica Romania, #stagnare economica Romania , #stiri economice