Analiza Tradeville Euforia globala recastiga initiativa

Luni, 20 Iulie 2009, ora 13:13
915 citiri
Analiza Tradeville Euforia globala recastiga initiativa

La inceputul lunii iunie apreciam ca scenariul stabilizarii pietelor financiare internationale - corespunzand ipotezelor pe care le-am lansat in martie - aprilie privind posibilitatea unor cresteri ale cotatiilor pe bursele internationale de actiuni si de marfuri precum si cea a unor deprecieri generalizate ale yenului japonez si dolarului american - se confrunta cu riscul ca premisele pozitive aplaudate furtunos de catre public sa fi fost deja integrate in cotatii si chiar exagerate.

Parametrii de risc raportat la castigul potential aferenti ipotezelor introduse, adaugam, nu mai erau la fel de rezonabili in comparatie cu momentul introducerii ipotezelor mentionate mai sus.

Cateva zile mai tarziu, pe 16 iunie, percepeam ca bursele internationale de actiuni si de marfuri devenisera vulnerabile unor corectii negative, yenul japonez si dolarul american avand sansa recuperarii unei parti a terenului pierdut pe parcursul ultimelor luni.

In perioada care a trecut de la mijlocul lunii iunie, dinamica pietelor financiare nominalizate a fost mixta.

Astfel, indicele compozit al bursei nipone de actiuni Nikkei 225 - a carui dinamica este corelata puternic si invers cu evolutia yenului japonez - a suferit un declin de 5%, dar indicele compozit al bursei americane de actiuni S&P 500 a castigat 2%. La NYMEX, pretul futures al petrolului cu scadenta cea mai apropiata a suferit un declin de 10%, insa pretul futures al cuprului cu scadenta cea mai apropiata a castigat 6%.

Yenul japonez a castigat 3% in fata dolarului australian si 1,5% in fata dolarului neo-zeelandez. Dolarul american a pierdut 2,5% via US Dollar Index (contractul cu scadenta cea mai apropiata cotat la IntercontinentalExchange).

In aceeasi perioada de timp, datele fundamentale americane - privind in particular piata muncii si increderea consumatorilor - au surprins negativ asteptarile generale. Administratia Obama a pornit la drum cu prognoza unei rate a somajului de 8,1% si a unui numar de 3,5 milioane de locuri de munca salvate sau create, dar rata somajului din Statele Unite a atins deja 9,5%, un nou maxim al ultimilor 26 de ani, in timp ce din februarie 2,65 milioane de slujbe au fost pierdute.

Saptamana trecuta, insa, bursa americana de actiuni a recuperat cea mai mare parte a pierderilor acumulate pe parcursul seriei anterioare de 4 saptamani negative consecutive - ignorand chiar perspectiva iminentei falimentului uneia dintre cele mai importante institutii financiare din Statele Unite, CIT Group Inc.

Indicii compoziti Dow Jones Industrial Average si S&P 500 au castigat 7% si respectiv 7,3%, in timp ce indicele compozit Nasdaq Composite a atins un nou maxim al acestui an pe fondul unei aprecieri de 7,4%.

Dolarul american si yenul japonez au suferit deprecieri generalizate. La NYMEX, pretul futures al petrolului cu scadenta cea mai apropiata (august 2009) a recastigat nivelul de $60 pe baril.

Indicativa pentru euforia globala, bursa de actiuni din China si-a continuat avansul parabolic, indicele compozit al acesteia Shanghai Composite Index inregistrand deja o apreciere de 75% de la inceputul anului si de 100% de la minimele din noiembrie anul trecut.

Pe Wall Street, un nou sezon de raportari financiare, aferente celui de-al 2-lea trimestru al anului curent, a debutat pe 8 iulie. Pana in prezent, bursa americana de actiuni a recompensat cifrele care in buna parte au surprins pozitiv estimarile initiale, chiar daca acestea au fost generate de taieri dramatice ale costurilor, in particular ale celor cu forta de munca.

In acest context, motivatia de a mentine un pariu impotriva euforiei globale s-a redus considerabil. In conditiile in care premisele negative sunt din nou larg ignorate de catre participantii la piata, cu datele observabile la acest moment apreciez riscul prelungirii euforiei globale ca fiind mai important decat cel al unei corectii in masura sa genereze o tendinta clara si randamente notabile.

Intr-un tablou mai larg, insa, euforia globala care urmeaza tavalugului apocaliptic de anul trecut ramane vulnerabila unei corectii. Cu cat ecartul dintre perceptii si realitate continua sa se mareasca, cu atat corectia ulterioara are potentialul de a fi mai severa.

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Tradeville este noul nivel Vanguard. In spatele acestei transformari a firmei de brokeraj stau 14 ani de expertiza bursiera, inovatie tehnologica, transparenta si permanenta comunicare cu clientii, concretizate prin leadership in tranzactionarea on-line in Romania.

O platforma integrata de tranzactionare si extinderea regionala in Europa de Est reprezinta oferta pe care Tradeville o face investitorilor. Ne puteti accesa la

www.tradeville.eu si, in continuare, la www.vanguard.ro.

Mihai Nichisoiu

Analist piete internationale

Tradeville S.A.

V-a placut acest material si doriti sa aflati mai multe despre pietele financiare globale?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#analiza Tradeville, #stabilitate piete internationale, #depreciere yen, #depreciere dolar , #stiri economice