Angela Merkel, sefa Europei?

Luni, 15 Martie 2010, ora 07:02
3206 citiri
Angela Merkel, sefa Europei?
Foto: Daylife

Criza care a cuprins statele indatorate din Europa, in special din zona euro, a provocat rupturi si la nivel politic. Teama ca Spania ar putea intra intr-o criza asemanatoare celei din Grecia si faptul ca tarile mai bogate, precum Franta si Germania, nu doresc sa ofere sprijin financiar direct au condus la o scadere masiva a euro.

In plus, "luptele" dintre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si noul presedinte al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, accentueaza efectele lipsei unui lider european adevarat.

Cine, insa, ar putea prelua acest rol? In acest moment crucial pentru uniune, toti ochii se indreapta spre o singura persoana: Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cel mai respectat lider european, in acest moment.

Nu doar ca este la conducerea celei mai mari economii de pe batranul continent si a reusit sa-si treaca tara prin recesiune fara crestere masiva a ratei somajului, dar, prin stilul sau direct, a demonstrat ca este capabila sa calmeze spiritele si sa forteze gasirea unui consens.

Nici un lider european nu reuseste acest lucru. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, este imprevizibil si hiperactiv, cred analistii de la Newsweek, premierul britanic, Gordon Brown, este ineficient, iar premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, este prea absorbit de criza din propria tara.

In plus, Germania a avut cel mai mult de castigat de pe urma unei monede unice, prin urmare are si cel mai mare interes de a mentine stabilitatea.

Germania nu vrea sa se schimbe

Problema este, insa, ca nici Merkel, nici tara sa nu prea au chef sa conduca. In ultimii 20 de ani, de cand s-a unit, Germania s-a concentrat pe propria dezvoltare, la inceput, apoi pe mentinerea statutului sau.

Angela Merkel a devenit cel mai popular lider german de la cel de-al doilea Razboi Mondial, promitand cetatenilor continuitate, recastigand alegerile, in septembrie 2009, cu ajutorul unei platforme in care reformele erau evitate. Insa, acum, criza din Grecia este doar una dintre amenintarile la adresa statutului Germaniei, fiind necesara orientarea spre exterior.

La prima vedere, Merkel are toate motivele sa nu vrea sa se implice. In trecut, cand tara sa era chemata la conducere, insemna, invariabil, ca trebuie sa suporte toate costurile.

Pentru Merkel, UE nu mai este o problema de viata si moarte. De ce ar trebui Germania sa plateasca pentru greci, spanioli sau portughezi, care s-au rasfatat in ultimii zece ani, ajungand la datorii imense, in timp ce germanii au economisit si au trecut prin reforme dure?

Cu toate acestea, Germania este deja prea implicata pentru a nu interveni. In primul rand, 44% din exporturile sale se duc spre celelalte tari din zona euro, reprezentand 15% din PIB-ul tarii.

De asemenea, institutiile financiare din Germania au cumparat masiv obligatiuni de stat riscante din tarile instabile, prin urmare bancile ar fi vulnerabile in cazul intrarii in incapacitate de plata a Greciei.

Astfel, Merkel a fost nevoita sa i se alature lui Sarkozy in declaratiile conform carora ar ajuta statul elen, cerandu-i, totodata, realizarea unui buget de austeritate. Interventia sa a calmat putin pietele, insa raman multe probleme nerezolvate, legate de ineficienta Pactului de Stabilitate si Crestere al UE.

Potrivit firmei de consultanta McKinsey, Germania ar avea nevoie de o crestere anuala de 3%, aproape dublul nivelului de dinainte de criza, doar pentru a-si pastra prosperitatea, fiind nevoie de mai multe reforme, pe care populara Merkel nu este pregatita se le implementeze.

O economie slaba nu poate, insa, sa fie locomotiva economica a intregii regiuni. In afara de politicile privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon, Merkel nu s-a aventurat intr-un rol de conducator informal. De asemenea, nu s-a implicat prea mult nici in actiunile militare sau civile internationale.

Lider in teorie

Aceasta atitudine este in contradictie cu realitatile globale actuale, cred analistii. In plus, este impotriva dorintei Germaniei de a castiga un loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU.

Germania a blocat si toate planurile NATO de a face aliante si a contribuit prea putin la politicile de securitate ale UE. In schimb, potrivit unui document confidential, "scapat" presei saptamana trecuta, cea mai mare problema a nemtilor pare numarul prea mare de locuri de munca oferite diplomatilor britanici.

Ultimul semn ca Germania ar incerca sa evite discutia despre rolul pe care ar trebui sa si-l asume la nivel mondial este o initiativa de proiect pentru a inlatura toate rachetele nucleare americane de pe teritoriul tarii, pentru ca sa fie lider in domeniul "pacii si dezarmarii", o decizie aflata in neconcordanta cu realitatea amenintarilor la adresa Europei din partea Iranului si Pakistanului.

Pana acum, Germania a avut motive bune de a refuza rolul de lider, mai ales ca celelalte tari europene au impresia ca sunt fortate sa o accepte, daca ar face acest lucru.

Merkel are de-a face si cu opozitia din propria tara, sistemul de votare din Germania fiind atat de complicat, incat e o minune ca reuseste sa obtina schimbarile pe care si le doreste.

Totusi, cancelarul german are si cativa asi pe maneca. Unul ar fi faptul ca germanii sunt mai mandri ca niciodata de tara lor, potrivit ultimelor sondaje. Astfel, se observa o relaxare a germanilor cu privire la cuvintele ce le aduc aminte de trecutul nu prea fericit, cum ar fi "putere", "securitate" si "geopolitica", potrivit analistilor.

Teoretic, Germania, aflata pe locul 7 in topul celor mai competitive economii din lume, potrivit Forumului Economic Mondial din Geneva, are potentialul de a fi unul din liderii acestui secol. Practic, insa, Germania ar avea nevoie de schimbarea mentalitatii privind statutul tarii.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#Angela Merkel Germania, #Angela Merkel lider european, #criza Grecia , #stiri economice