Ziare.com

Aproape jumatate din firme, falimentate de impozitul forfetar

de Teodora Bodeanu
Luni, 13 Aprilie 2009, ora 18:31

   

Aproape jumatate din firme, falimentate de impozitul forfetar
Aproximativ 40 de procente dintre firmele din Romania vor fi falimentate de impozitul forfetar, ce va fi aplicat incepand din acest an.

In schimb, statul va colecta 1,32 de miliarde de lei (315 milioane de euro) de pe urma introducerii impozitului forfetar si a altor masuri privind deductibilitatea TVA-ului la masinile de transport si amortizarea la calculul impozitului pe profit. Circa 350 de milioane de lei vor proveni exclusiv din aplicarea impozitului forfetar.

Aceasta suma va reprezenta o crestere a veniturilor la buget cu 0,25% din produsul intern brut, o masura convenita cu Fondul Monetar International.

Pe langa falimentarea a circa 240.000 de companii (cele care au declarat pierderi in ultimii trei ani), impozitul forfetar ar urma sa inmulteasca numarul somerilor cu aproximativ 500.000 de persoane, potrivit prim-vicepresedintelui PNL, Ludovic Orban.

De asemenea, analistii financiari sunt de parere ca aceasta modalitate de impozitare va duce la cresterea numarului cazurilor de evaziune fiscala: pentru a plati cat mai putin, din ce in ce mai multe companii vor alege sa lucreze "la negru", pentru ca in acte sa apara sume cat mai mici.

Or, potrivit ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, s-a luat hotararea introducerii impozitului forfetar tocmai pentru a se impiedica evaziunea.

"Cheltuielile cu controlul, cu salariile celor care ar trebui sa-l faca, ar fi imense, iar statul nu-si permite. Controlarea celor peste 242.000 de firme care declara pierdere ar costa mult mai mult decat efectele", a declarat ministrul Finantelor, pentru Ziarul Financiar.

El a adaugat ca microintreprinderile au devenit "vehicule de eludare a legii", fiind greu sa explici pierderile raportate de firme ce au drept domeniu de activitate consultanta juridica, arhitectura, serviciile personale, dezvoltarea imobiliara sau publicitatea imobiliara.

Pogea sustine ca banii obtinuti in plus vor ajuta ministerul sa dea drumul la investitiile publice, chiar daca bugetul a scazut de la 10 miliarde de euro la noua miliarde de euro, in urma rectificarilor bugetare convenite cu FMI.

In functie de cifra de afaceri, societatile vor plati un impozit fix. Astfel, pentru cifra de afaceri de sub 12.000 de euro pe an, impozitul va fi de 500 de euro, pentru 12.000 - 50.000 de euro, impozitul este de 1.000 de euro, iar pentru cifra de afaceri intre 50.000 - 100.000 de euro, se va plati un impozit de 1.500 de euro.

La o cifra de afaceri intre 100.000 - un milion de euro, impozitul va fi de 2.000 de euro, la 1 - 5 milioane de euro, se vor plati 2.500 de euro, iar la 5 - 30 de milioane de euro, taxa este de 5.000 de euro.
Companiile care inregistreaza venituri de peste 30 de milioane de euro vor plati un impozit de 10.000 de euro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2174 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Basescu acum 25 de ani a incendiat din nepricepere!!!

Profesionara portul Rouen, iara cum avindu-l pe Boc pe post de tine friul vaci va incendia la propriu Romania. Indicati-ne dragi sustinatori de Mecla de Traian un singur lucru bun realizat de Basescu de cind acesta s-a reciclat la oconomia de piata libera la furat in toate cele 3 ipostaze avute: de ministru la transporturi, primar si acum presedinte??? Hai nu va grabiti, stati frumos la rind si enumerati maretele realizarii ale mintii din sticla de whischi.

 

A incalcat guvernul constitutia?

Ceea ce ma duce la concluzia ca Guvernul Romaniei nu are dreptul constitutional si nici legal de a stabili un impozit, fie el si forfetar, prin ordonanta de urgenta. Iar daca totusi a facut-o este pentru ca dispretueste constitutia si legile Romaniei, cel putin aceasta este parerea mea si nu am motive ca sa o schimb. Ordonanta nu este lege si diferenta dintre ele se pastreaza chiar si in Africa!!!

Va fi surprinzator...

....cite firme cu balante "0" vor gasi, din toata saracia, bani sa plateasca forfetarul.

 

da...da...

Va fi uimitor ce o sa-ti schimbi tu optica dupa ce o sa ajungi in strada ca nu mai are boul si jigodia de patron din ce sa-ti plateasca salariul. Si va fi si mai uimitor cand o sa te duci tu singurel si de buna voie la usa lui Pogea sa-i servesti coctail. Sa traiesti bine ..

Vai de aia mici

Daca ne uitam unpic la sumele trecute acolo s-ar putea sa va speriat pai daca face ala micu 12000E tre sa dea 500 la stat adica oleaca peste 4% din cifra de afaceri dar daca ne uitam dincolo la moguli,baroni etc la 30.000.000E le ia 5000E impozit forfetar adica 0,01(6)% asta pentru mine inseamna dorinta expresa de a elimina de pe piata a IMM-urilor RUSINE!!!

 

tara sclavilor

pestii ai mici o sa face evaziune fiscala, o sa aiba ngajati la negru si uite asa are de pierdut toata lumea: si angajatii la negru care nu contribuie la fondul de pensii, sanatate si alea alea dar si angajatii de tip sclavi ai companiilor multinationale.

pestii mari

pestii mari vor sa pape legal pestii mici. Rechinul sef normal ca e de acord!

 

la negru!

de acum o sa lucrez la negru si numai cu oameni cu ziua! ce o fi o fi!

 

Small business

Uite asa omoara statul sectorul de "small business" pentru 350 de milioane. Vai de tara aia.

 

impozitul forfetar

Impozitul forfetar nu va avea efectele scontate de Nastratin Pogea. Vor scadea colectarea TVA la buget, contributiile la fondul social, la primarii, lumea va incerca sa lucreze la negru pentru a scapa de impozite. Impozitele le fac firmele care au libertatea de actiune, chiar daca nu platesc impozit, platesc TVA, deci statul este in castig daca firmele platesc. Problema este la MFP, este depasit de regulile economiei de piata. Domnul Ministru a falimentat si combinatul din HD, dar a fost activ cu mafia fierului vechi, e mai usor sa distrugi decat sa construiesti. Finantele au nevoie de un specialist care a facut afaceri pe riscul sau, nu de unul care a lucratr la stat si a sarutat mana celor de la centru. Sunt atatia oameni de afaceri care ar putea avea solutii !

 

Cine incalca legea si constitutia?

Constitutia Romaniei: ARTICOLUL 139 (1) Impozitele, taxele si orice alte venituri ale bugetului de stat si ale bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc NUMAI prin lege. Codul Fiscal: Art. 4. - (1) Prezentul cod se modifică si se completează NUMAI prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni inainte de data intrării in vigoare a acesteia. (2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră in vigoare cu incepere din prima zi a anului următor celui in care a fost adoptată prin lege. Ceea ce ma duce la concluzia ca Guvernul Romaniei nu are dreptul constitutional si nici legal de a stabili un impozit, fie el si forfetar, prin ordonanta de urgenta. Iar daca totusi a facut-o este pentru ca dispretueste constitutia si legile Romaniei, cel putin aceasta este parerea mea si nu am motive ca sa o schimb. Ordonanta nu este lege si diferenta dintre ele se pastreaza chiar si in Africa!!!

 

rusine guvernului Romaniei

cine din MFP este interesat de Constitutie si cod fiscal acum ?. Am citit prevederile ordonantei si am constatat cu surprindere ca stabilirea transei de impozitare pentru 2009 se face in functie de veniturile realizate in 2008. Adica in 2008 daca ai realizat venituri sau cifra de afaceri pentru imm de 53.000 ron,adica peste 12.000 de ron, platesti pentru mai si iunie un impozit de 8 milioane. Asta chiar daca incasarile in primele 3 luni ale lui 2009 au scazut sub jumate. O magarie mai mare ca asta nu se putea. Daca vroiau sa stabileasca un impozit forfetar corect, normal era sa ia ca referinta veniturile realizate pe primele 3 luni ale lui 2009.In schimb acest guvern decrepit sfideaza Constitutia, codul fiscal cu o ignoranta stupida si cinica de neimaginat. Acest pogea a declarat ca el nu face protectie sociala cu micii intreprinzatori. Dupa ce o sa dea toti faliment o sa le plateasca somaj, ajutoare, si astea tot din bugetul de stat. cred ca patronatele tre sa dea in judecata acest guvern cinic si mirsav, iar noi toti sa zbieram pana pleaca acest pogea si se anuleaza aceasta ordonanta


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor