Asia nu va conduce lumea

Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 18:07
4188 citiri
Asia nu va conduce lumea
Foto: Flickr

Multi analisti sunt de parere ca Asia va conduce lumea, in urmatorul secol, atat din punct de vedere economic, cat si politic. Insa, este cu adevarat posibil asa ceva?

China a inlocuit Germania pe prima pozitie in clasamentul exportatorilor, iar Coreea de Sud a castigat o licitatie pentru construirea a trei centrale nucleare in Abu Dhabi, invingand Franta.

Totusi, statisticile chineze privind comertul nu reflecta si importurile efectuate pentru a realiza produsele exportate, iar reactorul sud-coreean va utiliza tehnologie americana.

Succesul asiatic nu ar trebui subevaluat, mai ales ca guvernele de pe acest continent au profitat de criza pentru a-si intari mecanismul pietei libere, ceea ce SUA si Europa nu au facut.

Cu toate acestea, este prematur sa spunem ca urmatorul secol va apartine Asiei. Desi regiunile de coasta ale Coreei de Sud, Japoniei, Vietnamului si Chinei au o strategie de dezvoltare comuna, restul continentului este cufundat in saracie. Indonezia apartine unei alte lumi, atat din punct de vedere cultural, cat si economic, iar India, este, la randul sau, diferita de restul Asiei. Nici din punct de vedere politic, Asia nu este uniforma, unele tari fiind sub dictatura, iar altele democratice.

Dar, ceea ce este mai important, este faptul ca nu exista un sistem economic asiatic. Capitalismul de stat practicat in China nu apartine tipului de capitalism practicat in Japonia si Coreea. India a ramas a economie bazata pe agricultura, cu un oarecare dinamism al sectorului serviciilor.

In plus, nu exista un centru decizional, nici o institutie care sa coordoneze, similar NATO sau Uniunii Europene. Acest lucru ar fi important deoarece, in timp ce Occidentul traieste relativ in pace, in Asia exista mereu conflicte, in special in jurul Pakistanului.

Daca trupele NATO si SUA ar pleaca din Asia, amenintarea razboiului s-ar accentua, iar dinamismul economic nu ar supravietui. Astfel, este greu sa credem intr-un secol asiatic, in momentul in care securitatea continentului depinde de fortele de securitate occidentale, cred analistii de la Project Syndicate.

O alta slabiciune a Asiei o reprezinta lipsa de inovatie, un lucru esential pentru dezvoltarea economica pe termen lung. Produsele sofisticate pe care le produce, cum ar fi smartphone-urile, sunt concepute in Vest.

Acest lucru se intampla din cauza educatiei. Tinerii, ori de cate ori au ocazia, fug in America de Nord sau Europa, la universitati, iar majoritatea raman acolo. De exemplu, 80% din studentii chinezi plecati in SUA, nu se intorc in tara natala.

De asemenea, cei care spun ca secolul urmator va fi asiatic igonora tarile aflate in declin, precum Thailanda si chiar Japonia.

Fragilitatea Asiei nu inseamna ca este garantata dominatia Occidentului. Desi universitatile, valorile culturale, industria divertismentului si armata puternica vor ajuta Vestul sa se mentina in frunte, acest lucru nu va dura la nesfarsit.

Nu in ultimul rand, trebuie sa schimbam modul de comparatie. Astazi, nu mai exista economii nationale autonome, majoritatea produselor si serviciilor fiind globalizate. Nu exista telefoane mobile vestice sau estice si nici servicii financiare specifice uneia sau alteia dintre emisfere.

Cand China cumpara titluri de stat americane, cine depinde de cine? Astfel, de acum inainte, analistii sunt de parere ca fie ne dezvoltam impreuna, fie deloc.

Prin urmare, nu se poate spune ca va fi un secol asiatic, asa cum ultimul secol a fost occidental. Cel mai probabil, acesta va fi primul secol global.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#crestere economica Asia, #dezvoltare economica Asia, #probleme economice Asia , #stiri economice