Atentie la costuri cand schimbati moneda de creditare!

Luni, 23 Iunie 2008, ora 12:20
2525 citiri
Atentie la costuri cand schimbati moneda de creditare!

Calculele arata clar ca un imprumut poate deveni mai ieftin prin reorientarea catre o alta moneda, insa trebuie sa fiti atenti la comisioanele care trebuie platite si la costurile cu schimbul valutar care apar.

Persoanele nemultumite de nivelul costurilor aferente creditelor contractate au posibilitatea sa contracteze un imprumut mai ieftin prin convertirea creditului vechi intr-o moneda mai avantajoasa.

Astfel, in functie de evolutia dobanzilor, dar si a cursului de schimb, un credit contractat in lei poate fi schimbat in euro sau franci elvetieni, fara a schimba banca si fara a obtine un imprumut mai mare.

Conversia monedei in care este contractat creditul este diferita de refinantare, care poate fi realizata si prin contractarea unui imprumut de la alta banca si care presupune achitarea comisionului de rambursare anticipata, respectiv a celui de acordare a noului imprumut.

Numarul bancilor care permit in acest moment schimbarea monedei de creditare nu este foarte mare, pe lista scurta gasindu-se BCR, BRD, Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Garanti Bank.

Este bine de stiut, inainte sa decideti schimbarea monedei de creditare ca trecerea de la o moneda la alta poate reduce costurile cu dobanda, dar genereaza in acelasi timp costuri cu schimbul valutar si atrage dupa sine alte comisioane.

Acestea din urma sunt mai mici decat comisioanele practicate in cazul accesarii unui credit de refinantare de la o alta institutie bancara, argument ce ar putea cantari mult pentru un client care ar dori sa migreze catre o alta banca.

In plus, convertirea creditului intr-o moneda mai avantajoasa nu presupune depunerea la banca de noi adeverinte de salariu. "Optiunea clientilor de a schimba moneda la creditul obtinut anterior se datoreaza in principal nivelului mai redus al dobanzii creditelor denominate in moneda noua", sustin reprezentantii Garanti Bank, citati de Evenimentul Zilei.

Potrivit acestora, de cele mai multe ori, clientii opteaza sa-si "transforme" creditul luat in lei in unul in euro, in vreme ce imprumutrile in moneda europeana sunt convertite in franci elvetieni.

La BCR, diferenta de dobanda intre un credit cu destinatie multipla in lei si unul in euro poate ajunge si la doua puncte procentuale, in vreme ce costurile cu dobanda pentru un imprumut in franci elvetieni pot fi reduse la jumatate fata de cele la euro la Piraeus Bank.

Chiar si asa, expunerea la risc in cazul creditelor in franci elveteni este mult mai mare decat cea pentru imprumuturile in euro si lei, motiv pentru care specialistii nu exclud posibilitatea unei migratii in sens invers.

"Estimam o crestere a numarului clientilor care isi vor converti creditele luate, mai ales a celor care s-au imprumutat in monede exotice, in special franci elvetieni", a declarat pentru EVZ, Bogdan Furnica, managing partner la. Morgage Capital Group.

In cazul bancilor care nu au in portofoliu solutii de finantare in franci elvetieni, asa cum este cazul bancilor mari, cea mai ieftina solutie este creditul in euro.

Din pacate, la BRD conversia nu se poate face decat din euro in lei, adica de la o dobanda mica, la una mai mare. Altfel spus, daca ai contractat un credit in lei de la aceasta banca, sansele sa convertesti creditul in unul mai ieftin sunt nule.

In astfel de situatii, singura metoda prin care se poate obtine o diminuare a costurilor este refinantarea.

Contractarea unui credit nou cu ajutorul caruia sa-l platesti pe cel vechi presupune plata unei taxe de pana la 150 de euro pentru scrisoarea de refinantare pe care trebuie sa o obtii de la banca la care ai credit, achitarea unui comision de rambursare anticipata, care poate ajunge pana la 5% din suma ramasa de returnat si plata comisionului de acordare.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#comisioane, #valuta, #credite, #costuri, #refinantare, #imprumuturi, #conversie , #stiri economice