Autostrazile din Romania, pana la de trei ori mai ieftine ca in Vest

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 12:06
7130 citiri
Autostrazile din Romania, pana la de trei ori mai ieftine ca in Vest

Cat costa un kilometru de autostrada in Franta, Anglia, Austria sau Slovacia, comparativ cu tara noastra? In timp ce costul pentru un kilometru construit pe autostrada Comarnic-Brasov de consortiul Vinci-Aktor este 21,8 milioane euro/km, in statele mentionate preturile sunt si de trei ori mai mari.

Astfel, in Franta, pretul unui kilometru construit pe autostrada A41 (18,8 km), cu un tunel de 3,1 km si 4 viaducte, este 46,35 milioane euro.

Pe de alta parte, in Anglia, pretul unui kilometru construit pe autostrada M6 este 32,4 milioane euro. Potrivit datelor puse la dispozitie de Ministerul roman al Transporturilor, in Austria, in functie de numarul de tuneluri si de densitatea populatiei costul unui km de autostrada ajunge undeva intre 20 si 35 milioane euro.

Aceeasi sursa arata ca una dintre cele mai scumpe lucrari de autostrazi se fac in Slovacia. Aici o parte din autostrada D1 cu 4,65 km de drum, 2 tuneluri cu lungime totala de 3,054 km si 11 poduri, cu lungime totala de 3,589 km, ajunge la 27,43 - 34,51 milioane euro/km.

Tot in Slovacia, o portiune din autostrada D1 cu 0,5 km de drum, 1 tunel de 7,46 km si 1 pod cu lungime de 0,159 km costa 56,09 - 73,17 milioane euro/km. De asemenea firmele care lucreaza pe o portiune din autostrada D1 cu 7,46 km de drum, 4 tuneluri cu lungime totala de 4,932 km si 22 poduri, cu lungime totala de 4,1 km, au un pret pe km de 28,48 - 35,75 milioane euro.

In schimb, costul de constructie pentru autostrada Comarnic-Brasov este 1,2 miliarde euro. Asadar costul pentru un kilometru construit pe aceasta autostrada este 21,8 milioane euro/km.

"Suma totala pe care statul roman o va plati in cei 30 de ani se ridica la 4,8 miliarde de euro, dar aceasta include urmatoarele costuri: constructia propriu-zisa a autostrazii, proiectare si inginerie, preconstructie, organizare si management al proiectului, echipamente, asigurari, inginer independent", au declarat reprezentantii Ministerului Transporturilor.

La acestea se mai adauga si costurile de operare si intretinere timp de 26 de ani (intretinere pe timp de iarna si vara, intretinere periodica, semnalizare si marcaje rutiere, monitorizarea traficului, managementul sigurantei rutiere, interventii pentru refacerea stratului de uzura si a celui de binder, pentru refacerea integrala a parametrilor tehnici; lucrari de poduri si tuneluri, in conformitate cu standardele in vigoare), cheltuieli financiare (dobanzi financiare la imprumutul principal si imprumutul de la actionari, facilitati de credit).

Lungimea autostrazii Comarnic-Brasov este de 55 km, viteza de circulatie proiectata va fi de 120 km/h, iar durata perioadei de concesiune 30 de ani, din care perioada de proiectare si constructie este de 4 ani, iar perioada de operare si intretinere de 26 de ani.

Lungimea totala a tunelurilor pe autostrada construita de Vinci este de 30 km, cel mai lung avand 3,8 km. Pe traseu vor exista 5 noduri rutiere, si anume la Comarnic, Sinaia, Busteni, Predeal si Rasnov.

Tara - pret pe km de autostrada

Romania 21,8 milioane euro

Franta 46,35 milioane euro

Anglia 32,4 milioane euro

Austria intre 20 si 35 milioane euro

Slovacia intre 34 si 73 milioane euro

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#autostrada constructie Romania, #pret kilometru autostrada, #autostrada Romania comparatie , #stiri economice