Bancile romanesti au cele mai scumpe credite din Europa

Vineri, 08 Februarie 2008, ora 07:20
2374 citiri
Bancile romanesti au cele mai scumpe credite din Europa

Dobanzile practicate de bancile din Romania sunt printre cele mai mari din Europa. Specialistii spun ca diferenta o fac comisioanele.

Comisioanele percepute de bancherii europeni sunt mult mai mici, de aici diferentele mari de dobanda intre noi si europeni. Asa se face ca intre dobanda unui credit romanesc si unul frantuzesc, de exemplu, vedem diferente de pana la 5 procente, anunta Realitatea Tv.

In Grecia, imprumuturile imobiliare pornesc de la dobanzi de 3,5%. Un finlandez isi cumpara o locuinta in rate la dobanzi de cel mult 6%, iar un francez, la maximum 7%. La noi, dobanzile creditelor imobiliare variaza intre 9 si 14%.

Si creditele de nevoi personale sunt mai ieftine in Europa. In ofertele bancilor din Romania, dobanda anuala efectiva este cuprinsa intre 11-17%, in timp ce in Germania si Franta nu sare de 8%, iar in Belgia se opreste la 7,5.

Astfel, daca un roman imprumuta 10.000 de euro, pe o perioada de cinci ani, are o rata lunara de 150-170 de euro. Pentru acelasi imprumut, la o banca din Uniunea Europeana, rata este cu 30 pana la 60 de euro mai mica.

Avantajele creditarii externe nu se opresc la dobanzi, mai spun specialistii. Afara, pentru rambursarea anticipata a imprumutului nu se percep comisioane, pe cand in Romania aceastea pot varia intre 0,4 si 4% din valoarea sumei returnate. Exista insa si vesti bune.

In cel mult doi ani, Romania va trebui sa adopte directiva europeana care permite oricui sa se imprumute din orice alta tara din Uniune. Nu trebuie insa sa ne bucuram prea tare, pentru ca si bancile straine cer garantii, iar evaluarea acestora este destul de dificila de la distanta.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#banci, #credite, #Europa, #Romania, #comisioane, #scumpe , #stiri economice