Bancile romanesti, cele mai profitabile din UE

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 18:22
2894 citiri
Bancile romanesti, cele mai profitabile din UE
Foto: Arhiva

Sistemul bancar romanesc a fost cel mai profitabil din Uniunea Europeana, anul trecut, pe fondul intrarii in recesiune mai tarziu decat tarile din vestul continentului, dar si a dobanzilor si comisioanelor foarte ridicate.

Bancile care activeaza in Romania au inregistrat, in 2008, o rata a rentabilitatii capitalurilor proprii (return on equity - ROE) de 29,4%, dublu fata de media tarilor membre ale UE din Europa Centrala si de Est, potrivit datelor publicate de Banca Europeana Centrala (BCE).

Desi analistii sunt de parere ca o mare parte din profituri se datoreaza faptului ca Romania a resimtit efectele crizei economice mult mai tarziu decat alte state din UE, rezultatele se explica si prin dobanzile si comisioanele mari practicate de bancile din Romania, in comparatie cu cele din alte tari.

"Aratam atat de bine in raportul BCE pentru ca, probabil, criza s-a resimtit mult mai repede pe celelalte piete din Europa Centrala si de Est. Aceste rezultate sunt explicate prin marjele mari de castig. De asemenea, comisioanele practicate de banci sunt extraordinar de mari", a explicat analistul financiar Dragos Cabat, pentru Ziarul Financiar.

Sistemul bancar romanesc a castigat 4,5 miliarde de euro doar din veniturile din dobanzi si comisioane, care reprezentau 5,8% din totalul activelor detinute, care se ridicau, la 31 decembrie 2008, la valoarea de 78,9 miliarde de euro. Spre deosebire, in Ungaria si Polonia aceste venituri au reprezentat aproximativ 3,8% din totalul activelor.

De asemenea, institutiile financiare din Romania au inregistrat si o rata a rentabilitatii activelor (return on asset - ROA) de 2,56%, mai mare decat media la nivel regional, de 1,24%. Cel mai scazut nivel, din acest punct de vedere, l-a avut Letonia, cu -0,22%.

Performanta, in ciuda reglementarilor severe ale BNR

Bancile din Romania au reusit sa obtina o rata a profitabilitatii extrem de ridicata chiar daca rezervele minime obligatorii impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sunt cele mai ridicate din Uniunea Europeana. De exemplu, pentru pasivele in valuta, bancile trebuie sa aiba rezerve minime de 30%.

"Toate bancile se plang ca rezervele minime obligatorii le micsoreaza profitabilitatea. Dar se pare ca nu este chiar asa", a spus Cabat.

Pentru anul 2009, analistii se asteapta ca rata profitabilitatii sa scada, pe masura ce efectele crizei economice se fac simtite si la nivelul sistemului bancar romanesc. Deja, pentru primul semestru din 2009, unele banci au raportat un nivel al ROE cu aproximativ o treime mai mic decat in aceeasi perioada din anul trecut.

Banca Comerciala Romana a inregistrat, in primele sase luni, un profit de 144,2 milioane de euro, in scadere cu 29% fata de perioada similara din 2008.

De asemenea, BRD a pierdut 28% din profit, ce s-a ridicat la 101 milioane de euro, Raiffeisen a scazut cu 30%, pana la 52,6 milioane de euro, iar UniCredit Tiriac a pierdut 10,4%, avand castiguri de 43 de milioane de euro.

Cea mai afectata institutie financiara a fost Banca Transilvania, inregistrand o scadere de 92% a profitului.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#profitabilitate banci Romania, #sistemul bancar romanesc, #Banca Nationala Romaniei , #stiri economice