Ziare.com

BM: Romania, singura tara din EU10 care crede ca somajul va scadea in 2010

Joi, 01 Aprilie 2010, ora 17:27

   

BM: Romania, singura tara din EU10 care crede ca somajul va scadea in 2010
Romania este singura tara din grupul ultimelor zece state care au aderat la Uniunea Europeana (EU10) care estimeaza o scadere a somajului in acest an, restul guvernelor preconizand cifre mai mari in 2010 fata de 2009, cu toate ca au aparut semnele unei redresari in economia globala.

Potrivit proiectiilor guvernamentale din cadrul programelor de convergenta si stabilitate, somajul in EU10 este estimat sa urce la 9,5% in acest an, in crestere fata de 2009, dinamica pozitiva a acestui indicator fiind luata in calcul de toate guvernele din acest grup, cu exceptia Romaniei.

Pe de alta parte, potrivit programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, Guvernul se asteapta ca numarul de someri sa scada in acest an, dupa ce la sfarsitul lui 2009 rata somajului ajunsese la 7,8%

Ratele somajului in EU10 au saltat de la 6,5% in iunie 2008 la 9,5 procente in ianuarie 2010, iar numarul de someri a urcat de la 2,9 milioane la 4,6 milioane de persoane, arata studiul Bancii Mondiale EU10 Regular Economic Report.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"In timp ce redresarea in economia globala se afla in curs de desfasurare, perspectiva pentru regiunea EU10 ramane nesigura. Somajul creste inca si se asteapta sa intre in declin doar in 2011", a spus Kaspar Richter, senior economist pentru regiunea Europa si Asia Centrala a Bancii Mondiale.

Potrivit raportului EU10 Regular Economic al Bancii Mondiale, barbatii si tinerii au fost loviti cel mai puternic de somaj, iar perspectivele pietei muncii pentru muncitori cu educatie de baza si experienta de lucru redusa este posibil sa ramana slabe timp de mai multi ani.

In schimb, in ceea ce priveste performanta economica, tarile din EU10 urmeaza sa revina la crestere in 2010 si 2011, dar este probabil ca rata de crestere sa fie mai scazuta decat inainte de criza.

Conform proiectiilor guvernamentale, Polonia, Slovacia, Lituania, Romania si Republica Ceha vor conduce redresarea in 2010, in timp ce Lituania, Estonia si Letonia mizeaza pe cele mai semnificative imbunatatiri ale ratelor de crestere din 2009 pana in 2010, intre 13 si 17 puncte procentuale.

"In timp ce se anticipeaza ca regiunea EU10 va surclasa regiunea EU15 atat in 2010 cat si in 2011, recuperarea este slaba in comparatie cu predictiile anterioare crizei, si va dura pana in a doua jumatate a anului 2011 astfel incat randamentul real sa isi recapete nivelul anterior crizei", se arata in raportul Bancii Mondiale.

In Romania, dinamica pozitiva a economiei se va consolida incepand cu al doilea trimestru al acestui an, in conditiile in care rezultatele din industrie si exporturi sunt peste asteptari, potrivit declaratiilor facute pentru NewsIn de presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu.

In ceea ce priveste performanta economica din trimestrul I, seful Prognozei nu a oferit inca cifre care sa ateste iesirea din recesiune, varianta preliminara a prognozei de primavara fiind in curs de finalizare, dar a spus ca "din trimestrul doi va fi reluata cu siguranta cresterea economica, in conditiile in care au aparut o serie de semnale pozitive".

Raportul Bancii Mondiale indica faptul ca tarile EU10 trebuie sa isi asigure redresarea printr-o consolidare fiscala care face guvernarile mai suple si mai inteligente, si printr-un climat investitional mai bun care creste productivitatea si creeaza locuri de munca.

"Avand in vedere slaba redresare, companiile este posibil sa amane angajarea de noi salariati pana cand asteptarile legate de crestere sunt mai ferme, in special deoarece multe afaceri au redus media orelor de lucru per salariat, in timpul crizei. In plus, unele tari EU10, incluzand Bulgaria, Cehia, Romania si Slovacia, au inceput sa-si consolideze guvernarile din cauza presiunilor fiscale si unei dorinte de a face administratia publica mai eficienta", a mai spus Kaspar Richter.

Sursa: rNews

Articol citit de 876 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor