BNR a revizuit in crestere inflatia pe 2009

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 15:53
1606 citiri
BNR a revizuit in crestere inflatia pe 2009
Foto: Money Channel

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere estimarea pentru inflatia de la sfarsitul din acest an, de la 4,3 procente la 4,5 procente.

"Avem o prognoza mai mare pentru sfarsitul acestui an, decat cea anterioara, de 4,5%, in loc de 4,3%. Principalul factor care a contribuit la aceasta crestere, in masura de 0,5%, o reprezinta accizele la tutun", a declarat, vineri, Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.

"La sfarsitul acestui an, ne vom incadra in intervalul de variatie, de +/- 1%, in raport cu tinta, iar aceasta tendinta se va mentine si in 2010 si 2011", a adaugat el.

Potrivit guvernatorului BNR, in primele trei trimestre din acest an se poate discuta despre o consolidare a dezinflatiei, existand reducerei ale ratei anuale a inflatiei pe toate componentele urmarite de banca centrala.

In ceea ce priveste componenta esentiala pentru BNR, CORE 2 (indicele produselor de consum, din care se exclud preturile de administrare si cele cu o volatilitate ridicata, gen legume, fructe, oua sau combustibili), inflatia a ramas la cote relativ inalte, potrivit lui Isarescu. Insa, CORE 2 ajustat, excluzand tutunul si bauturile alcoolice, rezultatele sunt mult mai bune.

Printre factorii care au influentat o crestere peste asteptari a preturilor se numara majorarea accizelor pentru tutun si preturile la telefonie.

"Avem o politica anti-tabacica la BNR, dar nu insistam cu accizele la tutun din alte considerente decat acelea ca au o pondere foarte mare, fata de altele, de 300 de puncte din 10.000 de puncte", a spus Isarescu.

Potrivit spuselor sale, a existat o ajustare evidenta in ceea ce priveste piata fortei de munca, in sectorul privat. "A fost o scadere semnificativa, in acest segment. Este, inca, in crestere, in sectorul bugetar, din pacate. Avem temperari sau reduceri masive ale fondului total de salarii, atat in sectorul privat, cat si in cel bugetar. Cu alte cuvinte, a existat o mult mai prudenta evolutie a adaosurilor salariale in sectorul bugetar", a spus Isarescu.

De asemenea, a existat o reducere a cererii de consum mult mai evidenta in trimestrul al treilea, fata de trimestrele precedente, legata, in special, de comertul cu bunuri durabile. In schimb, in cazul bunurilor de uz curent, s-a observat o usoara revenire.

"Un alt factor al determinarii cererii de consum este economisirea. Avem un salt remarcabil, in prima parte a acestui an. Acest lucru isi are explicatia in evolutia situatiei economice internationale si interne. Exista un fel de panica si oamenii au pus banii de-o parte, iar, pe de alta parte, se datoreaza si evolutiei dobanzii", a declarat guvernatorul bancii centrale.

Nu avem nevoie de o ajustare a cursului

Volatilitatea cursului de schimb a fost moderata, in acest an, variatiile din ianuarie pana in prezent semanand cu cele din perioada similara a anului trecut. "A fost o ajustare prin imitatie si inertie, iar lumea se astepta la o alta ajustare, dar nu este nevoie de asa ceva si nu cred ca pietele vor actiona in directia aceasta", a spus Isarescu.

El a adaugat ca a existat o imbunatatire mult peste asteptari a contului curent, existand chiar surplusuri. "O ajustare a deficitului de cont curent era necesara. Nivelul de peste 10% a contului curent era nesustenabil, mai mare decat intrarile de capitaluri solide, adica investitii straine directe. Insa ajustarea s-a petrecut intr-o proportie cu mult mai mare decat ne-am fi asteptat. Este spre 4%, iar noi ne estimam la 8%", a spus Isarescu. Prin aceasta ajustare se explica si intrarea pe teritoriu negativ a cresterii economice.

Din acest motiv, nu mai este nevoie de o depreciere a cursului, pentru ca acesta ar contribui la o alta ajustare. "Nu vad de ce Romania, o tara emergenta, care beneficiaza inca de investitii straine, ar trebui sa acumuleze un surplus. Nivelul rezervelor este usor excesiv, peste nivelul optim", a incheiat guvernatorul BNR.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#inflatie 2009, #crestere inflatie 2009, #Banca Nationala Romaniei, #Mugur Isarescu , #stiri economice