Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Boc: Guvernul a aprobat scrisoarea de intentie catre FMI

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 20:57
708 citiri
Boc: Guvernul a aprobat scrisoarea de intentie catre FMI

Guvernul a aprobat, in sedinta de guvern de miercuri, scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International, a anuntat premierul Emil Boc.

"Guvernul Romaniei se pregateste sa semneze un acord de imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International. In aceasta seara a foat adoptat in Guvern continutul scrisorii de intentie care va fi inaintata atat catre CE, cat si catre FMI", a declarat Boc.

Primul ministru a adaugat ca "este un acord de imprumut stand-by, pe doi ani de zile. Cand vom primi raspunsul, va fi semnat acordul de imprumut, el va trece pe la board-ul UE si FMI si va deveni operabil in Romania".

Emil Boc a reamintit ca acordul de imprumut pe care Romania se pregateste sa-l semneze are un caracter preventiv, prin care se doreste limitarea efectelor crizei economice in Romania.

"Dorim sa-i ajutam pe romani sa-si mentina locurile de munca, sa-si plateasca creditele pe care le-au luat de la banci, prin mentinerea unui curs stabil leu-euro, sa sustinem mediul de afaceri, dorim sa fim in stare in aceasta tara sa platim salariile si pensiile si a nu intra intr-o situatie care ne-ar pune dificultati din acest punct de vedere", a explicat seful Executivului.

Boc a explicat ca acordul are si o componenta sociala, "care vizeaza somerii si pe cei cu salarii si pensii mici". Totodata, premierul a subliniat ca in acest an "nu va exista niciun fel de majorare salariala pentru demnitare".

Acordul cu FMI si CE va permite Romaniei sa-si reporneasca motoarele economiei, potrivit premierului: locuri de munca, credite, comenzi pentru industria romaneasca, taxe si impozite care se vor plati la stat.

Emil Boc a vorbit si despre obligatiile pe care Guvernul si le va asuma. Este vorba despre o serie de reforme care, insa, "trebuiau oricum facute".

"Exista si obligatii pe care Guvernul si le va asuma, obligatii pe care oricum trebuia sa le facem. Trebuia sa facem aceste reforme indiferent daca facem imprumutul sau nu. Este vorba de legea salarizarii, legea responsabilitatii fiscale sau legea reformarii sistemului de pensii", a informat premierul.

Cat despre provenienta si destinatia celor 20 de miliarde de euro, seful Guvernului a spus ca "12,95 miliarde de euro vin de la FMI si vor merge direct la BNR pentru consolidarea rezervelor valutare. De la UE 5 miliarde de euro, care vor merge la Trezorerie, ca sa acoperim deficitul bugetar si sa-i bagam in investitii. De la Banca Mondiala un miliard de euro si de la BERD-BEI un miliard de euro".

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Guvern aprobat scrisoare, #scrisoare FMI aprobata , #stiri economice