Boc: Trebuie sa corelam politica interna in domeniul energiei cu cea europeana

Joi, 28 Mai 2009, ora 10:53
955 citiri
Boc: Trebuie sa corelam politica interna in domeniul energiei cu cea europeana
Foto: Realitatea TV

Prezent joi la conferinta "Companiile versus strategia energetica nationala", premierul Emil Boc a declarat ca strategia energetica trebuie sa fie o componenta importanta a strategiei nationale de aparare si a anuntat ca Executivul isi propune sa traseze liniile directoare in acest domeniu pana in 2020-2030.

Printre obiectivele pe care le vizeaza cabinetul sau in domeniul energetic se afla cresterea independentei pe termen mediu prin marirea productiei interne, reducerea dependentei de o singura sursa energetica externa si promovarea unei politici unitare la nivelul Uniunii Europene.

"Urmarim promovarea unei identitati nationale care sa raspunda celor trei obiective si sa coreleze politica interna in domeniul energiei cu obligatiile Romaniei la nivel european si in contextul schimbarilor climatice", a explicat premierul.

In ceea ce priveste sistemul energetic existent, productia de energie electrica se realizea in centrale termoelectrice 54,3%, hidroelectrice 28,4% si in centrala nuclera 17,3%.

Productia pe carbune este de 66%, pe gaze de 30% iar pe pacura de doar 4%, a mai spus premierul, subliniind ca "structura existenta a sistemului de productie a energiei este unica in Europa, deoarece ea pune in concurenta energia hidro cu cea termo si cea nucleara".

Premierul a mai anuntat ca strategia pe care actualul Executiv o are in vedere la nivel de principiu, urmand sa fie elaborata si apoi discutata in CSAT, este ca in restructurarea sistemului energetic se se utilizeze un mixt energetic in fiecare din societatile de productie care se vor crea.

"Vom crea un numar limitat de societati puternice, viabile, capabile sa concureze cu cele din Uniunea Europeana si sa sustina tehnologii noi, folosind un mixt energetic", a mai spus premierul.

In ceea ce priveste perspectiva proiectelor de finantare a petrolului, gazelor si energiei in spatiul Marii Negre, premierul a spus ca Romania urmareste cu prioritate realizarea proiectului Nabucco, a conductei Constanta-Trieste si construirea la Constanta a unui terminal de gaze naturale lichefiate.

"Sunt pe agenda noastra, fara ca prin aceasta sa neglijam celelalte proiecte europene aflate in dezbatere. Romania are avantajul strategic de a detine o pozitie importanta in oricare dintre ele, de aceea Romania isi va flexibiliza politica putand fi parte componenta si la alte proiecte europene", a declarat premierul neexcluzand o eventuala participare a Romaniei la South Stream, in concordanta insa cu partenerii europeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Boc strategie energetica, #dependenta energetica Romania, #productie energie , #stiri economice