Bogatii din Top 300 isi scolesc mostenitorii

Miercuri, 23 Aprilie 2008, ora 11:50
3711 citiri
Bogatii din Top 300 isi scolesc mostenitorii

Ocupantii unor locuri fruntase in Top 300 asteapta de la copiii lor confirmarea ca-si pot castiga propriii bani muncind inainte sa le lase pe mana afacerile familiei, relateaza Cotidianul. Daca pana de curand tot ce strangeau afaceristii intr-o viata era predat automat copiilor, acum acestia trebuie sa dovedeasca ca sunt capabili si merita sa fie la conducerea imperiilor create de parinti.

Astfel, bogatasii isi trimit odraslele la studii de specialitate, la universitati de renume mondial, fac mastere si incep sa lucreze in companii, nu neaparat in acelea ale parintilor, pentru ca parintii sa vada daca pot copiii sa avanseze in functie si sa castige propriii bani.

Mai nou, bogatii Romaniei incep sa recunoasca ca nu e obligatoriu ca, dupa retragerea lor, posturile de conducere sa fie ocupate de copii daca acestia nu dovedesc inclinatii pentru business.

O abordare transanta din acest punct de vedere o are Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, desemnat de "Forbes" drept cel mai bogat roman, cu o avere de 2,5 miliarde de dolari. El crede ca "averile mostenite sunt o pacoste", iar copiii sai nu trebuie sa astepte sa le vina o mostenire nemuncita.

"Ramane de vazut cu mostenirea. Ei trebuie mai intai sa atinga niste obiective de performanta pentru asta, dar pot sa spun ca sunt multumit, ca sunt in target", a declarat recent Patriciu.

El ii are ca model pe miliardarul american Bill Gates, care a anuntat ca, din cele aproximativ 60 de miliarde de dolari pe care le detine, doar 20 de milioane vor reveni catre cei doi copii ai sai, restul urmand a se duce catre fundatia caritabila pe care o patroneaza.

"Acesta este modelul pe care-l urmeaza acum bogatii lumii si este cel mai bun", apreciaza omul de afaceri. Patriciu are doua fete, dintr-o casatorie anterioara, ambele studente la universitati de pe continentul american.

Si George Copos isi doreste ca fiica sa sa poata prelua afacerile. Averea sa este estimata de 700 de milioane de euro facuta din turism, imobiliare, fotbal si retail. Astfel, Copos si-a trimis copilul la scoli de renume international si asteapta ca acesta sa si confirme asteptarile.

Aparent, Alexandra Copos si-a multumit parintii, pentru ca atat George Copos, cat si sotia sa, Cristiana, s-au laudat ca fiica lor are numai note bune la Princeton.

"Dupa ce termina colegiul va face doi, trei ani de practica, dupa care masterul doi-trei ani, cel mai probabil la Harvard, pana sa inceapa sa lucreze in Ana Grup, de unde va incepe pe o pozitie modica.

Asta ca sa vedem daca poate si merita sa ocupe o functie de conducere. Dupa atatea scoli, ma astept insa sa confirme", a spus Cristiana Copos, sotia omului de afaceri, pentru sursa citata.

Potrivit acesteia, Alexandra a fost invatata de mica sa pretuiasca banul si sa si-l gospodareasca.

"Fata mea a muncit inca de la 9 ani. Debarasa mesele, conducea clientii la locurile lor, prelua rezervari si servea la masa. Era si platita pentru asta, astfel ca la 10 ani si-a luat laptop din banii castigati. Si in prezent lucreaza, part-time, la McKinsey, o firma de consultanta cunoscuta din America, unde castiga suficient cat sa se intretina", a explicat Cristiana Copos pentru Cotidianul.

Sotia omului de afaceri si cea care-i si conduce businessul lui Copos mai spune ca fiica sa va incepe de jos din firma si va avea un salariu adecvat pozitiei ei.

Insa nu toti oamenii de afaceri au o abordare moderna fata de mostenire si nu inteleg de ce copiii lor ar trebui sa munceasca inca de tineri ori sa se scoleasca pentru a putea conduce o firma.

De exemplu, miliardarul George Becali are o abordare paternalista, acesta declarand, in mai multe randuri, ca toti banii pe care-i are se vor duce, neconditionat, catre cele trei fete si catre nepotul Lucian, infiat. Becali nu asteapta ca fetele sale sa-i dovedeasca ceva, acestea fiind in mod automat si imediat mostenitoarele sale o data ce implinesc 18 ani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#afaceri, #copii, #scoala, #bogati, #top 300 , #stiri economice