Britanicii au un salariu minim de 10 ori mai mare decat cel din Romania

Marti, 08 Aprilie 2008, ora 07:48
12946 citiri
Britanicii au un salariu minim de 10 ori mai mare decat cel din Romania

Avem cel mai mic salariu minim pe economie din Europa. Asta stiam, insa cu cat este el mai mic decat al celorlalti ne dezvaluie un studiu al Federatiei Angajatorilor Europeni (FedEE), preluat de "Gandul" in editia electronica de marti.

In topul clasamentului se afla Luxemburg, cu 1.570 de euro pe luna, Irlanda, cu 1.499 de euro pe luna, si Marea Britanie, unde un muncitor necalificat are un salariu minim brut de 1.381 de euro.

Salariul minim brut pe economie in tara noastra este de 140 de euro, respectiv 500 de lei pe luna. In Ungaria si Croatia el este dublu, iar in Slovenia triplu. Ca sa nu mai vorbim de europenii cu adevarat dezvoltati: britanicii au un salariu minim de 10 ori mai mare.

"In mod normal, guvernul nici nu ar trebui sa intervina in aceste negocieri. Salariul minim ar trebui sa fie rezultatul negocierilor dintre patronate si sindicate. Patronatele insa sustin ca o crestere prea mare nu va fi acoperita de productivitate, iar sindicatele spun ca el ar trebui sa creasca pe cat de mult posibil", a declarat ministrul Muncii, Paul Pacuraru.

El crede ca o majorare accelerata a salariului minim poate duce la cresterea inflatiei, atat in mod direct, prin cresterea veniturilor, respectiv a cererii, cat si indirect, prin cele 11 corelatii in care este el inclus in calcularea grilelor de salarizare sau in alte formule de calcul al veniturilor si al cheltuielilor.

"Salariul minim este nivelul de plata acceptat de o anumita economie. Exista posibilitatea ca, in cazul in care se mareste salariul minim brut pe economie prea mult, acest fapt sa determine companiile si firmele sa angajeze la negru", spune si Florian Libocor, economist-sef la BRD.

Statele din Europa pot fi clasificate in trei mari grupe, dupa cum a precizat Pacuraru.

Prima categorie este cea a statelor cu economii dezvoltate, cum ar fi Franta sau Marea Britanie, cu un salariu minim de peste 1.000 de euro.

A doua grupa este cea a statelor postcomuniste, sarace, unde nivelul acestuia este sub 1.000 de euro, iar a treia este cea a statelor foarte sarace, unde sunt incluse Romania, Bulgaria, Republica Moldova sau Ucraina.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#salariu minim, #Romania, #Europa , #stiri economice