Bulgaria ar putea trece la euro in 2012 sau 2013

Luni, 03 August 2009, ora 18:16
721 citiri
Bulgaria ar putea trece la euro in 2012 sau 2013
Foto: Guardian

Bulgaria ar putea trece la euro in 2013, ultimul an al mandatului noului guvern, a declarat luni ministrul de Finante Simeon Djankov, intr-un interviu acordat cotidianului "24 Chasa".

Djankov, care detine si functia de vicepremier in noul cabinet de centru-dreapta sustine ca Bulgaria intentioneaza sa isi depuna in noiembrie candidatura pentru evaluarea ERM2, care consta intr-un test de stabilitate ce dureaza doi ani. Economia Bulgariei va indeplini toate criteriile pentru ca tara sa intre in zona euro pana la sfarsitul anului, a precizat Djano, potrivit Forbes.

Ministrul de Finante a adaugat insa ca eforturile guvernului se concentreaza in prezent pe reducerea deficitului bugetar si mentinerea acestuia la un procent de 3%.

"Avem un deficit bugetar de 2,2-2,5%. Daca deficitul trece de 3%, intrarea in zona euro va fi amanata cu inca doi ani. Avem o sansa sa introducem euro in ultimul an de mandat", sustine Djankov.

Pana acum, intrarea Bulgariei in zona euro a fost zadarnicita de inflatie si de deficitul de cont curent de peste 20% din ultimii ani, dar si de acuzatiile de coruptie. Djanov a declarat ca inflatia va scadea si va ajunge la 3% pana la sfarsitul anului.

(L.S.)

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#bulgaria euro 2012, #ministru Finante Djankov, #Bulgaria zona euro , #stiri economice