Bulgaria si Ungaria vor sa accelereze proiectul Nabucco

Vineri, 27 Iunie 2008, ora 14:46
988 citiri
Bulgaria si Ungaria vor sa accelereze proiectul Nabucco

Ministrul bulgar al economiei Petar Dimitrov si Mihaly Bayer, ambasadorul Ungariei la proiectul de gazoduct Nabucco, au ajuns vineri la un acord pentru a incerca impreuna ca accelereze punerea in practica a acestuia.

"Tarile noastre sunt convinse ca exista o incetinire in ceea ce priveste punerea in aplicare a proiectului. Am convenit asupra unei actiuni politice pentru a-l accelera", a declarat Dimitrov intr-o conferinta de presa, relateaza AFP.

El a adaugat ca interesul economic pentru Nabucco este evident, dar ca trebuie depasite dificultatile politice.

Printre eforturile care trebuie facute, ministrul a insistat pe necesitatea de a convinge tarile interesate de gazul transportat de Nabucco sa isi exprime sustinerea pentru proiect si sa garanteze aprovizionarea.

Dimitrov a citat Irakul si Egiptul ca potentiali furnizori, pe langa Azerbaidjan si Turkmenistan, care au formulat deja promisiuni de livrare de gaz.

La randul sau, Mihaly Bayer a subliniat intentia celor doua tari "de a accelera procesul de pregatire al acordului interguvernamental care va crea cadrul legal unificat pentru gazoduct".

Ungaria a prezentat in februarie un preproiect si cei doi si-au exprimat speranta ca documentul definitiv sa fie parafat pana la sfarsitul anului 2008.

Sustinut de grupurile austriac OMV, ungar MOL, roman Transgaz, bulgar Bulgargaz, turc Botas si german RWE, gazoductul Nabucco trebuie sa transporte gaz de la Marea Caspica spre Austria pe teritoriul Turciei si prin Balcani, pe o distanta de 3.300 de kilometri.

Gratie celor 31 de miliarde de metri cubi de gaz pe care ii va putea transporta, Nabucco va permite Uniunii Europene sa isi reduca dependenta fata de gazul rus.

Constructia proiectului trebuie sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2013.

Costul Nabucco a fost recent reevaluat la 7.9 miliarde de euro, in loc de 4.4 cat fusese prevazut initial, in special din cauza cresterii pretului otelului de la efectuarea studiilor de fezabilitate.

Rentabilitatea sa nu va fi insa afectata de cresterea costurilor de constructie, potrivit consortiului cu sediul la Viena care gestioneaza proiectul.

La o reuniune din Romania de la jumatatea lunii iunie, Consiliul mondial al energiei a apreciat totusi ca proiectul concurent ruso-italian South Stream este "mai promitator".

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#nabucco, #intalnire, #accelerare, #proiect, #gazoduct, #Ungaria, #Bulgaria , #stiri economice