Ziare.com

Bursa isi continua picajul

Luni, 14 Aprilie 2008, ora 11:21

   

Bursa isi continua picajul
Bursa este posibil sa mai scada si in aceasta saptamana, apreciaza cei mai multi dintre brokeri. Motivul - in aceste zile pe pietele externe, intre care si cea americana, vor fi publicate rezultatele financiare aferente primelor trei luni din acest an. Si cum acestea nu se astepata sa fie unele pozitive, cel mai probabil pe piata interna vor continua scaderile cotatiilor. In plus, in aceasta perioada pe bursa romaneasca o serie de investitori introduc asa-numitele ordine de vanzare agresive.

"Desi piata ar avea in anumite sedinte o tendinta naturala de revenire a cotatiilor, ordinele de vanzare introduse agresiv in piata determina stagnarea cotatiilor, urmata invariabil de accentuarea scaderilor in momentul in care pietele externe inregistreaza scaderi si lichiditatea de pe piata interna se mentine scazuta", apreciaza analistii KTD.

Oricum, si saptamana trecuta indicii bursieri au inregistrat scaderi cuprinse intre 2,83% in cazul BET, care caracterizeaza evolutia celor mai tranzactionate societati de la Bursa de Valori Bucuresti, si 4,52% pentru indicele BET-FI, care urmareste evolutia celori cinci SIF-uri. Brokerii sunt de parere ca in aceasta perioada evolutia BVB a fost puternic influentata de tranzactiile de pe piata de instrumente derivate de la Sibiu. Ca urmare, au predominat tranzactiile speculative, iar volatilitatea pietei a fost destul de ridicata.

"In timp ce indicele BET a pierdut mai putin decat ce castigase saptamana trecuta, indicele BET-FI a pierdut aproape dublu. Aceasta presiune a vanzatorilor pe segmentul SIF se datoreaza in proportie de peste 50% miscarilor speculative de pe piata sibiana. Adevarul este ca in piata spot din pacate nu avem cumparatori care sa absoarba pachetele destul de mici oferite la vanzare. Daca este pura coincidenta sau recomandarile facute acestor clienti este de a evita sectorul SIF, va fi mai greu de aflat", sunt de parere analistii de la societatea de consutanta in investitii KTD Invest.

Cat priveste performerul saptamanii trecute, acesta a fost Oltchim Rm Valcea, cu o apreciere a cotatiei de 11,1%, insa numarul de tranzactii a fost destul de redus. Si Socep Constanta pare sa intereseze un numar tot mai mare de investitori printre care se regasesc fonduri de investitii. Petrom Bucuresti a inchis la randul sau saptamana in crestere cu 2,14%. Societatile de Investitii Financiare au deschis saptamana in crestere accentata, depasind usor nivelul de 55.000 de puncte si pe cel de 56.000 de
puncte.

Din pacate deja obisnuitii vanzatori au reintrat in piata si ceea ce parea marti a fi o corectie sanatoasa a fost transformata pana la nivelul saptamanii intr-o scadere de 4,5%. Referitor la pietele europene, in aceasta saptamana doua decizii de politica monetara au fost importate. Banca Angliei a redus dobanda cu 0,25 puncte la 5%, masura anticipata de analisti. Si decizia de pastrare a ratei la 4% de catre Banca Central Europeana a fost in conformitate cu asteptarile economistilor.

Top cresteri BVB
1. UCM Resita SA (UCM) 11,43%
2. Oltchim (OLT) 11,11%
3. Mechel Targoviste SA (COS) 6,19%
4. Armatura (ARM) 5,26%
5. Vrancart SA (VNC) 5,00%

Vlad Voiculescu

Citeste mai multe despre bursa pierderi scadere BVB
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1067 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor