Care e mai rentabila: masina pe benzina sau pe motorina?

Marti, 26 Februarie 2008, ora 12:26
7187 citiri
Care e mai rentabila: masina pe benzina sau pe motorina?

Masinile diesel au fost mereu preferate datorita pretului mai scazut al motorinei fata de benzina si consumului redus de combustibil la suta de kilometri. Recent, situatia s-a schimbat odata cu scumpirea excesiva a motorinei. Din decembrie 2007, cea mai ieftina motorina costa cam 3,77 lei/litru, cu 11 bani peste benzina.

Mai mult, de la inceputul lui 2008, acciza la motorina a crescut de la 307,5 euro pe tona la 325 euro pe tona, aceasta reprezentand 31% din pretul final la pompa. Mai grav e ca acciza pe acest tip de carburant trebuie sa creasca, in functie de calendarul asumat de Romania in momentul integrarii, la cel putin 347 de euro pana in 2010.

Asa ca se naste o intrebare: va mai fi rentabila investitia intr-o masina diesel?

Jurnalistii de la "Libertatea" au analizat avantajele si dezavantajele motorului diesel facand o comparatie intre doua masini Logan.

Pretul unui automobil diesel e mai mare, insa multi se gandesc ca vor amortiza in timp diferenta. Varianta de baza a Loganului, cea pe benzina de 1,4 litri este cu 5.500 de lei mai ieftina decat cea pe motorina, de 1,5 litri. In schimb, Loganul diesel consuma in medie 4,7 litri/100 de kilometri, spre deosebire de confratele sau pe benzina, cu 6,9 litri/100 km.

Cum un sofer obisnuit parcurge anual aproximativ 12.000 km, rezulta ca dieselul va consuma intr-un an 564 de litri de combustibil, in timp ce "benzinara" va inghiti 828 de litri.

Raportat la pretul actual al carburantilor, iese o economie de aproximativ 904 lei in contul proprietarului de diesel. Deci, acesta isi va amortiza investitia in circa sase ani.

Aici trebuie adaugat insa ca piesele pentru masina diesel sunt mai scumpe, iar reviziile periodice se fac mai des si costa de doua ori mai mult decat ale unei "benzinare".

Intervalul de amortizare creste astfel chiar la sapte ani. Si mai tine cineva astazi o masina mai mult de 7 ani?

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#motorina, #benzina, #rentabil, #masina, #ieftin , #stiri economice