Care este castigul energetic al Romaniei in urma deciziei de la Haga?

Marti, 03 Februarie 2009, ora 23:48
4298 citiri
Care este castigul energetic al Romaniei in urma deciziei de la Haga?

Curtea Internationala de Justitie a delimitat spatile maritime din Marea Neagra in favoarea Bucurestiului, care a obtinut prin aceasta decizie "mai mult decat ar fi putut obtine prin negociere directa cu Ucraina", dupa cum a declarat chiar Bogdan Aurescu, agentul Romaniei la Haga.

Romania nu a castigat doar 80% din cei 12.000 km patrati revendicati din Marea Neagra, ci si o parte din resursele de hidrocarburi din regiune. Potrivit estimarilor, este vorba de 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 12 milioane de tone de petrol care ar putea fi extrase din zona.

"Este o line clar mai avantajoasa decat o solutie pe care Romania ar fi putut sa o obtina prin negociere. Obiectivul nostru a fost atins, este o linie clara, care deschide drumul catre resursele de hidrocaruri din zona", a declarat Bogdan Aurescu dupa anuntarea deciziei CIJ.

Aceste resursele energetice pot contribui semnificativ la reducerea importului de titei si gaze naturale ale Romaniei. Cantitatea de gaz estimata ca s-ar afla in zona ar putea acoperi in totalitate importurile de gaze ale Romaniei pentru urmatorii 20 de ani.

Pentru o mai buna exploatare a regiunii, suprafata care a revenit Romaniei va fi delimitata in perimetre de cate 1.000 de kilometri patrati, care vor fi scoase la licitatie internationala.

Viitorii concesionari sunt cei care o sa se ocupe si de explorarea geofizica si prin foraje a zonei, pe cheltuiala proprie. Acestea isi vor asuma in totalitate si riscurile de a nu descoperi zacaminte in perimetrele concesionate.

Doar pentru a prospecta zona, concesionarul trebuie sa aloce cel putin 10-15 milioane de dolari pentru fiecare perimetru aflat in zona nordica si vestica a platoului continental, unde adancimea apei este sub 80 metri.

In partea de sud a platoului, acolo unde adancimea depaseste cu mult 80 de metri, costurile ar putea urca pana la 40-50 de milioane de dolari, asta pentru ca lucrarile ar trebui sa se efectueze cu instalatii submersibile, de care nu dispune nicio firma din Romania, potrivit NewsIn.

Cu toate acestea, Romgaz si Lukoil Romania, membra a grupului rus LukOil, sunt interesate de licitatiile pentru concesionarea perimetrelor de pe platoul continental al Marii Negre.

Interesul pentru concesionarea acestor perimetre a fost manifestat si de ale companii mari din Europa, precum Total din Franta, OMV sau Royal Dutch Shell. Pentru acestea, atat partea ucrainiana, cat si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) au pregatit deja contractele pe care urmeaza sa le semneze in cazul in care Curtea de la Haga va da castig de cauza uneia dintre parti.

Daca vor descoperi zacaminte de hidrocarburi in zona, acesti concesionari vor trebui sa investeasca alte zeci sau chiar sute de milioane de dolari pentru a le putea exploata, potrivit estimarilor facute de Mihai German, directorul general adjunct al ANRM.

Inceperea exploatarii in zona ar putea intarzia foarte mult, din cauza faptului ca pretul petrolului este in scadere. In acest context, extragerea resurselor de la adancimi foarte mari se poate dovedi nerentabila pentru companiile energetice, mai ales ca marimea acestora este nesemnificativa comparativ cu cele din Marea Caspica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#delimitare spatii maritime, #Curtea Internationala Justitie, #resurse energetice , #stiri economice