Carnea de miel vanduta dublu fata de pretul cerut de crescatori

Sambata, 05 Aprilie 2008, ora 10:26
1895 citiri
Carnea de miel vanduta dublu fata de pretul cerut de crescatori

Carnea de miel se va vinde in magazine cu preturi de 16 - 20 lei/kg, in timp ce pretul la crescatori va fi cu 50% mai mic, informeaza Gardianul, in editia online de sambata.

Pentru apropiatele Sarbatori Pascale, se estimeaza ca vor fi sacrificati circa patru milioane de miei. Astfel, romanii vor plati in medie pentru un miel 200 - 250 lei.

Pretul carnii de miel in viu se dubleaza din cauza costurilor pentru transport, de abatorizare si a marjei de profit aplicate de comercianti, potrivit lui Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor si Exporatorilor Romani de Ovine (PCERO).

Dumitriu a precizat ca ar fi bine sa se impuna un mercurial in perioada sarbatorilor de iarna si a celor pascale, asa cum se procedeaza in multe tari din Europa.

"Pentru a-i proteja pe consumatori de lacomia unor comercianti, ar fi logic sa existe si la noi un mercurial pentru carnea de miel. In Grecia exista o legislatie care impune anumite preturi pentru trei-patru zile, iar cei care nu respecta pretul impus nu au voie sa intre pe piata. Carnea de miel trebuie sa fie accesibila tuturor consumatorilor", a opinat Dumitriu.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca mieii vor putea fi sacrificati, in perioada 20 - 30 aprilie, in abatoare, in spatii avizate temporar pentru sacrificare sau in gospodarii, dar numai cu avizul medicului veterinar.

Printr-o derogare de la prevederile Regulamentului (CE) 853/2004, mieii pot fi sacrificati si in abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine, cu respectarea conditiilor de protectie a animalelor.

Administratiile pietelor sau targurilor vor putea amenaja, numai in perioada sarbatorilor pascale, temporar, spatii pentru sacrificarea mieilor, avand aprobarea primariilor si avizul directiilor sanitare- veterinare.

Pe toata durata functionarii acestor spatii, activitatea va fi supravegheata de medicii veterinari.

Taranii vor putea sa sacrifice in gospodarii miei, dar vor fi obligati sa anunte medicul veterinar, iar carnea va fi folosita doar pentru consumul propriu.

Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#Carnea, #miel, #vanduta, #dublu , #stiri economice